31. 3. 2024, 09:25 | Vir: STA

Namesto da bi si podajali žogo, so si športniki podajali kokain (liga se sooča s hudimi obtožbami)

Profimedia

V ligi avstralskega nogometa so prikrivali uporabo kokaina med igralci.

Krovna zveza avstralskega nogometa, ragbiju podobne moštvene igre z elementi evropskega nogometa, je napovedala nove ukrepe proti uporabi prepovedanih drog, potem ko so se v javnosti pojavile informacije o prikrivanju med igralci menda precej razširjene uporabe kokaina, je nedavno poročala francoska tiskovna agencija AFP. Avstralski nogomet, ki je po slogu igranja še najbližje ragbiju, velja za najbolj priljubljeni ekipni šport na najmanjši celini.

Zato je tudi pod drobnogledom javnosti. Neodvisni poslanec v avstralskem parlamentu Andrew Wilkie je pred kratkim ligo avstralskega nogometa (AFL) obtožil prikritega manipuliranja z dopinškimi testi igralcev. "Obtožbe so verodostojne, podrobne in podane v podpisanih izjavah, ki sem jih prejel, ter jasno opredeljujejo vire informacij," je dejal Wilkie.

Profimedia

Poslanec je razkril, da so igralce načrtno pozivali, naj "lažejo o okoliščinah", medtem ko so teste skrivali pred avstralsko enoto za integriteto v športu in protidopinško agencijo. "Če v igralčevem telesu ni prepovedanih drog, lahko igra brez kakršnih koli omejitev. Če so v njegovem telesu našli sledi prepovedanih mamil, pa so od igralca zahtevali, naj hlini, da je poškodovan," je dodal poslanec Wilkie.

Prvi mož lige Andrew Dillon je zanikal, da imajo v ligi avstralskega nogometa težave z mamili. Ni pa zanikal njihove uporabe. Po podatkih predsednika lige prepovedana mamila uporablja le "peščica igralcev".

"Trenutno proučujemo, kako še izboljšati naša pravila, ki se nanašajo na prepovedane droge. Pregled še poteka, vendar upamo, da bomo pravila lahko še letos posodobili," je povedal novinarjem. Hkrati pa je priznal, da so zdravniki igralce včasih odstranili z igrišča, če so sumili, da so jemali droge.

V začetku preteklega tedna je AFL suspendirala dve igralki ženske ekipe Sydney Swans, potem ko so ju lani zalotili pri nakupu kokaina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord