3. 7. 2022, 14:54 | Vir: STA

Bodo slovenski košarkarji v Stockholmu ugnali švedsko ekipo?

Profimedia

Izjemno pomembna tekma bi lahko bila za našo izbrano vrsto tudi precej težavna, saj bodo imeli gostitelji prednost domačega terena. "Švedska zna biti zelo nevarna, še posebej pred domačimi navijači," meni tudi Luka Dončić.

Slovensko košarkarsko reprezentanco po fantastični zmagi proti Hrvaški v polnih Stožicah čaka še druga preizkušnja v tretjem ciklu kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Ob 17. uri se bo v Stockholmu pomerila s Švedsko.

Profimedia

Na svetovno prvenstvo tri najboljše ekipe iz drugega dela

Čeprav si je Slovenija že zagotovila nastop v drugem delu kvalifikacij, je današnja tekma izjemno pomembna za zasedbo selektorja Aleksandra Sekulića. Vsi rezultati iz prvega dela se namreč prenašajo v drugi del, izračun iz prejšnjih kvalifikacij pa kaže, da ekipa za uvrstitev na SP potrebuje vsaj sedem zmag.

Slovenija ima trenutno izkupiček 3-2, dvakrat je premagala Hrvaško, v Kopru Švedsko s 94:89 in dvakrat izgubila s Finsko. V nadaljevanju pa jo čaka še šest tekem proti Nemčiji, Izraelu, Poljski ali Estoniji. Iz drugega dela se bodo na svetovnem prvenstvu, ki bo septembra prihodnje leto v Indoneziji, na Japonskem in Filipinih, uvrstile tri najboljše reprezentance.

Profimedia

Sekulić meni, da bo ključ do slovenske zmage obramba

"Zmaga v Stožicah nas ne sme zavesti. Čeprav smo nadigrali Hrvate, se moramo zavedati, da smo odigrali odlično tekmo. Fantje so na terenu garali vseh 40 minut in bili maksimalno motivirani. Tako moramo pristopiti tudi k današnji tekmi, ki je ključna za nadaljevanje kvalifikacij," je povedal Aleksander Sekulić.

"Švedska nam je že v Kopru povzročila obilico težav, res pa je, da tedaj v postavi nismo imeli Luke Dončića in Gorana Dragića. Sigurno sta naša zvezdnika pomembna utež na tehtnici, nikakor pa ne odločilna. Kot vedno doslej bo ključ do zmage naša obramba," je dodal Sekulić.

Profimedia

Švedi bodo imeli močno podporo navijačev v dvorani

Slovenija je v Stockholm pripotovala v soboto sredi dneva in popoldan opravila trening v dvorani Hovet, ki sprejme 8100 gledalcev. Dan pred tekmo je švedska košarkarska zveza sporočila, da je bilo prodanih že 7900 vstopnic, tako da bodo imeli domačini podporo polne dvorane.

"Potovanje do Stockholma je minilo hitro in brez posebnosti, saj smo imeli čarterski let, tako da smo lahko na letalo tudi malce odpočili noge. Zavedamo se, kako pomembna je tekma s Švedsko, saj se vse točke iz prvega dela prenašajo v nadaljevanje. Ne smemo se sprostiti. Prikazati moramo enako energijo kot v Stožicah in se domov vrniti z dvema točkama," je dejal Jaka Blažič.

Profimedia

Slovenija trenutno na drugem mestu skupine C

"Nobenega ne smemo podcenjevati, četudi smo favoriti za zmago. Švedska zna biti zelo nevarna, še posebej pred domačimi navijači, zato moramo biti stoodstotno motivirani," pa je povedal Luka Dončić.

Krog pred koncem prvega dela kvalifikacij ima v skupini C Finska štiri zmage in en poraz, Slovenija je druga, Švedska ima dve zmagi in tri poraze, Hrvaška pa je zadnja v skupini z vsega eno zmago.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.