J. B./STA | 2. 11. 2022, 10:44

Brez Dončića, Dragića, brez večine z EuroBasketa: Sekulić po uvrstitev na svetovno prvenstvo s povsem spremenjenim kadrom

FIBA

Aleksander Sekulić je objavil seznam igralcev, s katerimi se bo lotil dveh tekem v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Izbrana vrsta bo močno oslabljena.

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je določil 14 igralcev, ki jih 11. in 14. novembra čakata kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo avgusta in septembra prihodnje leto na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Slovenci se bodo v 3. in 4. krogu drugega dela pomerili proti Izraelcem in Nemcem.

Dva novinca

Slovenska izbrana vrsta se bo zbrala v nedeljo zvečer. V ponedeljek bodo s treningi pred sredinim odhodom v Izrael začeli Žiga Samar, Edo Murić, Gregor Glas, Jakob Čebašek, Jurij Macura, Robert Jurković in Bine Prepelič, ki so bili del ekipe v poletnih reprezentančnih akcijah, v reprezentančno zasedbo se vračajo Jan Špan, Miha Lapornik, Luka Lapornik, Blaž Mahkovic in Jordan Morgan, novinca pa sta Urban Klavžar in Leon Stergar.

V primerjavi s kadrom, ki ga je Sekulić odpeljal na letošnje evropsko prvenstvo, sta zdaj zraven le Žiga Samar in Edo Murić. Slovenija bo pogrešala Luko Dončića, Gorana Dragića, Luko Rupnika, Alekseja Nikolića, Klemna Prepeliča, Mika Tobeyja, Jako Blažiča, Žigo Dimca, Zorana Dragića in Vlatka Čančarja.

Slovenija za uvrstitev na SP, ki bo avgusta in septembra prihodnje leto na Filipinih, glede na razplet v prejšnjih kvalifikacijah potrebuje še dve zmagi iz preostalih štirih tekem. V februarskem ciklu jo čakata še preizkušnji z Estonijo v gosteh ter doma z Izraelom.

Večina pozna sistem dela

"Pred nami je nadaljevanje kvalifikacij za SP in čakata nas dve izjemno zahtevni ter pomembni tekmi, ki že lahko prineseta vozovnico za nastop na prvenstvu. V primerjavi s poletjem se bomo zbrali v precej spremenjeni zasedbi, kar nam nekoliko otežuje kontinuiteto dela. A ne glede na to, večina igralcev je bila v zadnjem obdobju že del te reprezentance in pozna sam sistem, s prilagajanjem ne bi smeli imeti težav. Hkrati verjamem, da bodo tudi novinci vlili dodatno energijo. Upam, da bodo igralci dobro klubsko formo prenesli tudi v reprezentančni dres," je v izjavi za Košarkarsko zvezo Slovenije dejal Sekulić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Košarkarska zveza Slovenije🏀🇸🇮 (@kzs_si)

Poleg reprezentantov, ki imajo klubske obveznosti oziroma okrevajo po poškodbah, bo zaradi kratkoročne pogodbe z novim klubom ter posledično obveznostmi, ki jih ima do delodajalca, tokratno reprezentančno akcijo primoran izpustiti tudi Aleksej Nikolić. V zasedbi v novembrskem ciklu še ne bo Gregorja Hrovata. Osemindvajsetletni branilec, ki odlično igra v francoskem Dijonu, je pred dnevi opravil pogovor s selektorjem Aleksandrom Sekulićem in bo reprezentanci na voljo v naslednjih aktivnostih.