J. B. | 16. 9. 2022, 22:29

Čisto prava sramota krvnikov Slovenije, gostitelji točijo debele solze žalosti

FIBA/fotomontaža

V finalu evropskega prvenstva v košarki se bodo pomerili stari rivali Francozi in Španci. Prvi so se na predzadnji stopnički poigrali z nebogljeni Poljaki, drugi so končali sanje domače reprezentance.

"Nismo še rekli zadnje!" so po senzacionalni zmagi nad Slovenijo prekipevali v taboru reprezentance Poljske. Prepričani, da lahko naredijo še korak naprej ... Pa so krvniki slovenske izbrane vrste hitro prejeli klofuto streznitve. In to še kako bolečo klofuto! Poljaki so se v polfinalu EuroBasketa pomerili s Francijo in doživeli pravi debakel. Čisto pravo športno sramoto. Francozi, ki so – zanimivo – v predtekmovanju morali priznati premoč Sloveniji, so slavili s kar 41 točkami prednosti!

FIBA

Da, prav ste prebrali … Prva polfinalna tekma evropskega prvenstva v košarki se je končala s prepričljivo zmago Francije s 95:54. Pri Francozih je bil najučinkovitejši na parketu Guerschon Yabusele, ki je v statistiko vpisal 22 točk. Pri Poljakih nihče ni dosegel dvomestne številke.

Kapetan Mateusz Ponitka, ki je proti Sloveniji vknjižil 26 točk, 16 skokov, 10 podaj in tri ukradene žoge, je imel tokrat neprimerno slabši dan. Dosegel je piškavih sedem točk, imel je še en skok in dve podaji. Pa ravno proti Slovencem je moral biti tako razigran …

"Francija je prevladovala na igrišču. Od prvega trenutka dalje tekma ni šla po naših željah in načrtih. Vseeno moram čestitati tako mojim varovancem kot tudi vsem poljskim navijačem. Trdo smo se borili in še vedno smo v igri za kolajno. Veliko ekip je medtem že doma … Zato smo ponosni, ker smo še vedno tukaj. V tekmo za tretje mesto se bomo podali z visoko dvignjenimi glavami," je po visokem porazu povedal poljski selektor Igor Miličić

Na drugi tekmi neprimerno bolj napeto

Če je bila prva polfinalna tekma nič drugega kot igra mačke z mišjo, je bila druga čisto prava košarkarska poslastica. Nemci in Španci so bili sila izenačen boj. Najprej je bolje kazalo Špancem, potem so se prebudili Nemci. V nekem trenutku se je že zdelo, da je Španija v izgubljenem položaju, toda ... Toda košarkarji v rdečih dresih so se ob koncu napetega obračuna zbrali in si z odlično predstavo v zadnji četrtini (31:20) priigrali nastop v velikem finalu.

Španija je Nemčijo premagala z rezultatom 96:91. Za zmagovalce je največ točk dosegel Lorenzo Brown (29), Willy Hernangomez jih je dosegel 16. Pri Nemcih je bil najučinkovitejši Dennis Schröder, toda tudi njegovih 30 točk ni bilo dovolj za nemški preboj v finale.

FIBA

Že 41. prvenstvo Stare celine se bo zaključilo v nedeljo. V Mercedes-Benz-Areni se bo ob 17.15 začela tekma za tretje mesto, finale bo na sporedu ob 20.30. Španci bodo lovili svoj četrti naslov evropskih prvakov, Francozi drugega. Španija bo v finalu sicer nastopila desetič, Francija četrtič. Kdorkoli bo že slavil, bo na prestolu zamenjal Slovenijo, ki je leta 2017 v finalu premagala Srbijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol