J. B. | 21. 9. 2022, 15:20

Dončićeva poteza prvenstva! Poglejte akcijo, ki so jo izbrali za najboljšo (VIDEO)

Profimedia
Dončićeva poteza prvenstva! Poglejte akcijo, ki so jo izbrali za najboljšo (VIDEO) (foto: Profimedia)

Slovenije mu že res ni uspelo popeljati v bitko za kolajne, kljub temu pa je bil Ljubljančan eden zvezdnikov EuroBasketa. O tem priča odločitev Mednarodne košarkarske zveze (FIBA).

Pretekli konec tedna se je v Nemčiji končalo tokratno evropsko prvenstvo v košarki. Kot zmagovalci so domov odšli Španci, ki so v Berlinu v velikem finalu s suvereno predstavo zasluženo premagali Francijo. Tretji so bili Nemci, četrti Poljaki, prav oni pa so Slovencem s senzacionalno zmago presenetljivo zaprli vrata polfinala. Slovenija je EuroBasket tako končala na šestem mestu, kar ni slab dosežek, a brez dvoma ni v skladu s pričakovanji tako javnosti kot strokovnjakov.

Eden tistih, ki so proti Poljski brez dvoma odpovedali, je bil Luka Dončić. Zvezdnik Dallasa ni imel svojega dneva in tudi to je prispevalo k porazu čete, ki jo kot selektor vodi Aleksander Sekulić. Toda kljub vsemu je Dončić v Nemčiji dokazal, da je izjemen košarkar, ki je na parketu zmožen narediti vse, kar si zamisli. 

Zato niti ni presenečenje, da ga je FIBA kar dvakrat uvrstila na seznam največjih mojstrovin tokratnega evropskega prvenstva. Pri mednarodni košarkarski zvezi so Dončićevo trojko prek roke 216 centimetrov visokega Rudyja Goberta ob izteku napada na tekmi s Francijo, ko je žogo na koš uspešno vrgel zgolj z eno roko, uvrstili na četrto mesto.

Še višje, in to kar na prvo mesto, so uvrstili Dončićevo atraktivno akcijo na obračunu z Madžarsko. Ljubljančan je najprej ukradel žogo tekmecu in stekel v napad. Nato je preigral enega od Madžarov, za konec pa žogo v loku podal do Vlatka Čančarja, ki jo je atraktivno zabil v koš.

Na tretje mesto je FIBA uvrstila grškega zvezdnika Giannisa Antetokounmpa in njegovo silovito zabijanje proti Estoniji. Drugi mesto je zasedel Francoz Gobert z zabijanjem čez Dončića na tekmi s Slovenijo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.