J. B. | 19. 9. 2022, 13:35

O porazu naših košarkarjev smo se pogovarjali z nekdanjim reprezentantom: "Na daleč se je videlo, da nekaj ni v redu"

Profimedia/FIBA/fotomontaža

"Slovenci so se preveč obremenjevali s sodniki," je brez dlake na jeziku Goran Jagodnik potegnil črto pod neuspeh izbrane vrste na EuroBasketu. Nekdanji košarkarski reprezentant je dres z državnim grbom nosil na sedmih velikih tekmovanjih.

Da 41. evropsko prvenstvo v košarki ne bo z zlatimi črkami zapisano v zgodovino slovenskega športa, ni dvoma. Ravno obratno. S turnirjem, ki se je v Nemčiji končal z zmagoslavjem Španije, bo še dolgo povezano predvsem razočaranje. In občutek, da bi Slovenija lahko dosegla neprimerno več. Slovenci so EuroBasket 2022 končali kot šesti, kar seveda ni neuspeh, toda dejstvo je, da so bila pričakovanja neprimerno višja.

YouTube/Pomorska TV/posnetek zaslona

Da je Slovenija glede na svoje zmožnosti dosegla premalo, se strinja tudi Goran Jagodnik. Nekdanji košarkar, ki si je reprezentančni dres nadel kar 75-krat in zaigral tudi na šestih evropskih ter enem svetovnem prvenstvu, je v pogovoru za Metropolitan potegnil črto pod pravkar končano evropsko prvenstvo.

Pogrešal pravi moštveni duh iz preteklosti

"Če bi v četrtfinalu izgubili z reprezentanco, ki bi bila na papirju boljša od nas, se ne bi smeli pritoževati. Toda Poljska nikakor ni boljša od nas," je odločno poudaril Goran Jagodnik in nadaljeval: "V prvi vrsti velja omeniti, da pristop slovenskih košarkarjev na tekmi s Poljsko nikakor ni bil pravi. Od daleč se je videlo, da nekaj ni v redu. Predvsem sem pogrešal tisti pravi moštveni duh, ki nas je krasil v preteklosti. Recimo še lani. In pred petimi leti. Vnovič se je potrdilo, da se prvenstva osvaja z dobro obrambo, mi pa smo v tem pogledu zatajili tako proti Belgiji kot tudi proti Poljski. Na papirju sta obe reprezentanci precej slabši od naše, a smo se vseeno mučili z obema."

"Proti Belgiji se nam je še nekako izšlo: stisnili smo v obrambi in zmagali. Proti Poljski pa … Sploh prvi polčas je bil zares slab. Seveda je od daleč lahko biti pameten, toda … Ne morem se znebiti občutka, da so si Poljaki zares želeli uspeha, mi pa smo mislili, da se bo tekmec kar sam od sebe predal. Ko so v obrambi zaigrali bolj čvrsto, se je videlo, da smo boljši tekmec. Žal pa smo bili večji del tekme preprosto preveč slabi za končni uspeh. Biti med osmimi najboljši v Evropi ni uspeh. To je lep rezultat. Toda občutek bi bil povsem drugačen, če bi nas premagal nekdo drug in ne Poljska. Poljska je na papirju od nas slabša na vseh pozicijah. Toda Poljaki so bili na 120 odstotkih svojih zmožnosti, mi pa, ne vem, na 70."

FIBA

Tako slovenski košarkarji kot tudi številni navijači so se med prvenstvom precej hudovali nad sojenjem. Jagodnik, ki je košarko na profesionalni ravni igral dolgih 26 let, je prepričan, da v delivcih pravice nikakor ne gre iskati izgovora za neuspeh. "Dejstvo je, da sojenje na prvenstvu ni bilo na ustrezni ravni. Na tokratnem EuroBasketu so igrali vsi najboljši evropski košarkarji. Nekateri spadajo med pet najboljših na svetu. Sodniki pa ,roko na srce, niso bili na  primerni ravni. Sojenje ni bilo najboljše, a je bilo za vse enako. Ne morem trditi, da so nekoga favorizirali in spet drugega oškodovali. Drži, delali so napake, toda v škodo vseh," pravi danes 48-letni Primorec.

"Že od olimpijskih iger dalje se v moji glavi podi misel, da se v slovenski reprezentanci vsi skupaj preveč ukvarjajo s sodniki. Ne samo Luka Dončić, celotna izbrana vrsta. V vsaki ekipi imaš enega, dva, ki sodnikom lahko povesta kaj več. Ne more pa vsak debatirati z njimi."

Jagodnik je prepričan, da so si Slovenci s pretiranim ukvarjanjem s sodniki naredili medvedjo uslugo: "Fantje so se pritoževali nad vsako odločitvijo in to res ne pelje nikamor. Tudi zato, ker če se pritožuješ nad prav vsako odločitvijo, boš prej ali slej dosegel točko, ko te bodo imeli dovolj. In potem ne piskajo niti takrat, ko bi morali. Glede sojenja, ki smo ga bili deležni, smo si v marsikaterem pogledu krivi sami. Preveč smo se ukvarjali s sodniki, premalo z našo igro. Mislim, da bi moral nekdo udariti po mizi in igralcem povedati, da je bilo takšnega obnašanja dovolj. Ampak če take osebe ni, potem je to tako …"

Ne moreš vedno staviti le na Dončića

Upokojeni košarkar, ki je v svoji bogati karieri igral za Polzelo, Türk Telekom, Prokom, moskovski Dinamo, Hemofarm, Olimpijo in številne druge klube, je kot enega od razlogov za slovenski neuspeh navedel tudi prepričanje, da selektor Aleksander Sekulić ni znal v celoti izkoristiti potenciala, ki ga premore reprezentanca. 

FIBA

"Nihče si ne želi biti statist. Ko imaš igralca, kakršen je Luka Dončić, je pričakovati, da bo prišla tekma, na kateri bo dal, recimo, 50 točk. Ampak kljub temu ne moreš vedno vse staviti le nanj. Tudi drugi bi se morali bolj vključevati. Dončićeva vloga je kristalno jasna, preostali košarkarji pa bi morali vsakič, ko so bili na parketu, dati vse od sebe. Eden tistih, ki ni bil dovolj izkoriščen, je brez dvoma Klemen Prepelič. Je strelec, igra v napadu je njegovo najmočnejše orožje. Odlično meče za tri točke. In ko je bil v igri, bi se moralo več igrati nanj. Ko imaš takšnega igralca, ga preprosto moraš izkoristiti. Če mu gre, odlično, če ne, ga zamenjaš. Zavedam se, da je na daleč seveda enostavno komentirati, govorim pa predvsem iz svojih izkušenj," je razpredal Jagodnik.

Na koncu je zmagal kolektiv

Jagodnika končna zmaga Španije ni pretirano presenetila, čeprav pred začetkom ne bi stavil nanjo, bi pa njeno slavje moralo služiti tudi kot zgled Sloveniji. "Še enkrat več se je dokazalo, da je košarka ekipni šport, v katerem ne zmagujejo posamezniki, ampak kolektiv. Španija ima dobro ekipo. Ne bom rekel, da zvezdniško, dobro pač. Nekatere druge reprezentance premorejo precej večje zvezdnike. Toda na koncu je zmagal kolektiv. Veliko dobrih igralcev v rotaciji," je zaključil Goran Jagodnik.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ