J. B. | 19. 9. 2022, 08:44

Najžlahtnejše priznanje Špancu, Dončić ostal praznih rok

FIBA/fotomontaža

Luka Dončić je na letošnje evropsko prvenstvo pripotoval kot bržčas prvi zvezdnik celotnega turnirja. Toda slovenski reprezentant je na koncu domov odšel poklapan.

V Berlinu se je s finalno tekmo med Španijo in Francijo končalo 41. evropsko prvenstvo v košarki. Še četrtič v zgodovini so se na prestol zavihteli Španci, ki so bili v finalu od Francozov boljši z rezultatom 88:76. Tretje mesto so osvojili gostitelji Nemci, potem ko so z 82:69 premagali Poljsko.

Slovenija, ki je na EuroBasket 2022 pripotovala kot branilka naslova iz leta 2017, ko je bila v finalu boljša od Srbije, je na koncu osvojila šesto mesto. Slovenci so nastope končali v četrtfinalu, kjer so morali presenetljivo priznati premoč Poljski.

Po koncu prvenstva je Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) podelila priznanja najboljšim posameznikom. Za najkoristnejšega igralca turnirja (MVP) je bil izbran Willy Hernangomez, zvezdnik Španije, ki je odigral ključno vlogo pri velikem zmagoslavju svoje izbrane vrste. Hernangomez je turnir končal s povprečjem 17,2 točke na tekmo, na vsakem od devetih obračunov je dosegel vsaj deset točk.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA EuroBasket (@eurobasket)

Poleg Willyja Hernangomeza so se v idealno peterko EP uvrstili tudi njegov soigralec Lorenzo Brown, grški zvezdnik Giannis Antetokounmpo, Francoz Rudy Gobert in nemški reprezentant Dennis Schröder. Luka Dončić je kljub nekaterim zelo dobrim predstavam (na tekmi s Francijo je dosegel kar 47 točk, nihče jih na enem obračunu na tem EP ni dal več) ostal brez mesta v idealni postavi prvenstva. 

Najboljši strelec evropskega prvenstva je postal Antetokounmpo, ki je v povprečju na tekmo dosegel kar 29,3 točke. Najuspešnejši je bil na tekmi z Ukrajino, ko je v statistiko vpisal 41 točk. Dončić je bil s 26 točkami na tekmo četrti najboljši strelec prvenstva. Najboljši skakalec je bil Aleksandar Vezenkov (12,2 skoka na tekmo), najboljši podajalec njegov soigralec Dee Bost (8,4 podaje na tekmo). Kar zadeva blokade, je bil najuspešnejši Jusuf Nurkić (2 blokadi na tekmo), v kategoriji ukradene žoge sta si prvo mesto razdelila Svitoslav Mihajluk iz Ukrajine in Kendrick Perry iz Črne gore (2,2 ukradeni žogi na tekmo). Dončić je bil s povprečjem dveh ukradenih žog na tekmo na tretjem mestu.

Dončiću medtem ne more biti v ponos, da se je znašel na vrhu lestvice igralcev z največ izgubljenimi žogami. Slovenski zvezdnik je v povprečju izgubil 4,3 žoge na tekmo. 

Naslednje evropsko prvenstvo bo na sporedu septembra leta 2025, ko ga bodo skupaj organizirale Latvija, Ciper, Finska in Poljska. Kvalifikacije za tiste slabše reprezentance so se že začele, in sicer novembra lani. Slovenija bo boj za nastop na 42. prvenstvu Stare celine začela šele novembra 2023.

FIBA

Še prej si bodo Slovenci poskušali priigrati nastop na naslednjem svetovnem prvenstvu, ki ga bodo prihodnje leto skupaj organizirali Japonska, Filipini in Indonezija. Slovenija v skupini J, v kateri so tudi Nemčija, Finska, Švedska, Izrael in Estonija, trenutno zaseda tretje mesto, ki še vodi na svetovno prvenstvo. Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića bodo naslednji tekmi odigrali novembra, ko se bodo udarili z Izraelci in Nemci. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel