J. B. | 17. 9. 2022, 09:00

Legendarni strokovnjak zatresel regijo: Petrović ali Dončić? Zame je Luka …

Profimedia/fotomontaža

Priznani košarkarski trener se je vmešal v večno debato o tem, kdo je boljši. S svojim odgovorom je dvignil ogromno prahu na področju nekdanje Jugoslavije. Se strinjate z njim?

Že 74-letni Vlade Đurović se lahko pohvali, da je za njim res izjemna košarkarska kariera. Sicer ni blestel na parketih, ampak ob njihovem robu. V Beogradu rojeni strokovnjak je trenerski poklic opravljal neverjetnih 46 let, v svoji karieri pa je vodil številne vrhunske košarkarje. Med drugim je treniral kultnega Dražena Petrovića, s katerim je sodeloval pri Šibenki. Petrović je bil tedaj še rosno mlad, a je že resno opozarjal nase. Kasneje se je Đurović dokazal tudi na tujem. Služboval je v številnih državah, tudi v Grčiji, kjer so mu podelili celo državljanstvo.

Đurović se je tik pred zaključkom EuroBasketa dotaknil tudi predstav reprezentance nekdanje skupne Jugoslavije in med drugim v druženju z novinarji odgovoril na vprašanje, kdo je boljši: Dražen Petrović ali Luka Dončić?

Vlade Đurović je postregel z odgovorom, s katerim je na področju nekdanje Jugoslavije dvignil veliko prahu. 

"Na žalost, mislim, da je Dončić Dražena že presegel, in to zato, ker Luka že zdaj v ligi NBA pomeni precej več, kot je Dražen. Ta je imel smolo, da je bil najprej v Portlandu, kjer mu niso želeli dati priložnosti, šele v Netsih pa je pokazal, kako velik košarkar je. Kmalu zatem je umrl in postal mit," je v pogovoru za hrvaški Index povedal Đurović in nadaljeval: "Zelo težko je govoriti o največjih. V Srbiji recimo niti pristaši Crvene zvezde ne bodo imeli nič proti, če jim rečeš, da je najboljši Dragan Kićanović. Za nekatere je največji Kukoč, za druge Dalipagić. Slovenci bi morda rekli, da je najboljši Ivo Daneu, za Bosance pa je najboljši Mirza. Ampak vse njih je presegel Dončić. Tako kot je Jokić presegel Kreša Ćosića, čeprav bom jaz vedno trdil, da je Ćosić znal veliko več v košarki, kot to zna Nikola."

FIBA

Đurović ima torej o Dončiću res sijajno mnenje, zvezdnika Dallasa pa je pohvalil še zaradi nečesa: "Luki kapo dol, ker je po porazu s Poljsko vso odgovornost prevzel nase. In ker je javno izjavil, da je on glavni krivec za neuspeh. Ni omenjal ne selektorja ne soigralcev. Nikogar. Vso krivico je prevzel nase in res lahko rečem le – kapo dol, Luka!"

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord