J. B. | 18. 9. 2022, 22:26

Olé, Olé, Olé! V Berlinu spisano novo poglavje velike španske prevlade

FIBA/fotomontaža

Španci so novi evropski prvaki v košarki! V velikem finalu v nemški prestolnici so premagali Francijo, potem ko so bili celotno tekmo boljši nasprotnik. Na prestolu so zamenjali Slovence.

Kralj je mrtev. Naj živi kralj! Po Slovencih zdaj - Španci! V Berlinu v Nemčiji je bila odigrana zadnja tekma že 41. prvenstva Stare celine, za zlato kolajno sta se udarili tradicionalni evropski košarkarski velesili Španija in Francija. Španci, ki jih strokovnjaki pred turnirjem niso uvrščali v najožji krog favoritov za končno zmago, so bili ves čas tekme korak pred francoskim rivalom. Na koncu so glede na videno slavili več kot zasluženo, in sicer z rezultatom 88:76.

Španci so potrdili, da so v 21. stoletju absolutni vladarji evropske košarke. Na desetih prvenstvih v tem tisočletju so kar šestkrat igrali v velikem finalu. Štirikrat so slavili, izgubili so le leta 2003 proti Litvi in leta 2007 proti Rusiji. Ob tem so v letih 2001, 2013 in 2017 prvenstvo Stare celine zaključili kot tretji.

Španija je tekmo v Berlinu začela neprimerno bolje. Francozi, ki so se želel maščevati Špancem za poraz v finalu leta 2011 (tedaj so izgubili s 85:98), nikakor niso našli pravega ritma v napadu. Hkrati so imeli v obrambi veliko dela z razigranimi varovanci kultnega italijanskega strokovnjaka Sergia Scariola, ki špansko izbrano vrsto vodi že vse od leta 2015 dalje. Španija je prvo četrtino dobila s 23:14, zvezdnik Willy Hernangomez, ki v ligi NBA igra za New Orleans Pelicans, je prispeval osem točk.

FIBA

Tudi v drugi četrtini se je zgodba nadaljevala: Španija je zadevala, Francija se je mučila. Dvakratni svetovni prvaki (2006, 2019) so sredi druge četrtine vodili že z dvajsetimi točkami prednosti, toda tik pred odmorom so se Francozi le prebudili. Z izidom 11:0 so se vrnili med žive in prvi del tekme se je končal z rezultatom 47:37 v korist španske izbrane vrste. Juancho Hernangomez je za Španijo v uvodnem polčasu finalnega obračuna dosegel 18 točk, pri Franciji je bil v tem delu igre najuspešnejši Evan Fournier z 11 točkami.

Toda čeprav je Španija prednjačila v prvem polčasu tekme, je košarka vendarle košarka, torej sila nepredvidljiv šport, v katerem se lahko v vsega nekaj minutah vse postavi na glavo. In tako je bilo tudi tokrat. Francozi so iz garderobe prišli neprimerno bolj razpoloženi in dokaj hitro pravzaprav povsem stopili tekmečevo prednost. V vsega treh minutah so se Špancem približali le na tri točke zaostanka, kar je napovedovalo razburljivo nadaljevanje zadnje tekme tokratnega evropskega prvenstva.

FIBA

Španski mrk vseeno ni trajal dolgo. Ko so Francozi bolj kot ne dokončno ujeli tekmeca, je slednji spet močno pritisnil na plin. Košarkarji v belih dresih so si z nekaj natančnimi meti od daleč spet ustvarili varno prednost, ki je pred zadnjim delom tekme dala slutiti, da se bo vse skupaj dejansko končalo po španskih željah. Tretja četrtina se je končala z rezultatom 66:57 v korist Španije.

Tudi v zadnjem delu zadnje tekme tokratnega evropskega prvenstva, ki bi moralo biti odigrano že leta 2021, a je bilo zaradi covida prestavljeno za leto dni, je Španija Francijo ves čas držala na varni razdalji. Sem in tja se je sicer zgodil francoski preblisk, ki pa je bil zgolj in samo to - preblisk.

FIBA

Na koncu je Španija finalni obračun dobila z rezultatom 88:76 in več kot zasluženo na prestolu nasledila Slovenijo, ki je leta 2017 v finalu premagala Srbijo. Slovenska reprezentanca je na tokratnem prvenstvu zasedla končno šesto mesto, a se še dolgo ne bomo znebili občutka, da bi lahko dosegla neprimerno več ... Po toči zvoniti je seveda prepozno. Zdaj je (spet) najboljša Španija, ki se bo vsaj naslednja tri leta lahko kitila z nazivom najboljše evropske košarkarske reprezentance ...

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA (@fiba)

Pri Špancih je v finalni tekmi največ točk dosegel Juancho Hernangomez (27), sledili so mu Willy Hernangomez, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja (MVP), Lorenzo Brown (oba po 14) in Jaime Fernandez (13). Pri Francozih je bil najučinkovitejši Evan Fournier (23), Thomas Huertel je dosegel 16 točk, Guerschon Yabusele 13.

Končni vrstni red EuroBasketa 2022

1. Španija
2. Francija
3. Nemčija
4. Poljska, 5. Grčija, 6. Slovenija, 7. Italija, 8. Finska, 9. Srbija, 10. Turčija, 11. Hrvaška, 12. Ukrajina, 13. Črna gora, 14. Belgija, 15. Litva, 16. Češka, 17. Izrael, 18. Bosna in Hercegovina, 19. Estonija, 20. Bolgarija, 21. Gruzija, 22. Nizozemska, 23. Madžarska, 24. Velika Britanija 

Naslednje evropsko prvenstvo v košarki bo na sporedu leta 2025, ko ga bodo skupaj vnovič organizirale štiri države, in sicer Latvija, Ciper, Finska ter Poljska. Že naslednje leto bo na sporedu tudi svetovno prvenstvo, ki bo od 25. avgusta do 10. septembra potekalo v treh državah: na Japonskem, v Indoneziji in na Filipinih. Evropske kvalifikacije za naslednje SP se bodo nadaljevale novembra, ko pa se bo morala Slovenija na tekmah z Izraelom v gosteh in Nemčijo doma znajti brez Luke Dončića in ostalih fantov iz lige NBA.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord