J. B. | 18. 9. 2022, 19:13

Izločili Dončića in druščino, a kljub temu prvenstvo končali v solzah

FIBA/fotomontaža

Upali so in verjeli, da se bodo prvič po davnem letu 1967 na evropskem prvenstvu v košarki okitili s kolajno, toda tekmec je imel drugačne načrte. Na EuroBasketu 2022 je bila odigrana tekma za tretje mesto.

V nedeljo se bo v Nemčiji zaključilo evropsko prvenstvo v košarki. Ob 20.30 se bo začela finalna tekma med Francozi in Španci, že v popoldanskih urah pa so se gostitelji s Poljaki udarili za tretje mesto. Nemška reprezentanca je bila premočan nasprotnik in domači košarkarji so vsaj malce zacelili rane po sicer precej nesrečnem polfinalnem porazu proti Španiji.

Nemci so predzadnjo tekmo prvenstva po sicer na trenutke kar tesnem in napetem boju dobili z rezultatom 82:69, kar pomeni, da so Poljaki na koncu kljub številnim dobrim predstavam turnir zapustili poklapani. Pri Nemčiji je bil najučinkovitejši košarkar Dennis Schröder, ki je dosegel 26 točk, Johannes Thiemann jih je prispeval 14. Pri Poljakih je bil z 18 točkami najbolj razpoložen Michal Sokolowski, 12 košev je dosegel Jakub Garbacz.

FIBA

Spomnimo, prav Poljaki so tisti, ki so v četrtfinalu končali sanje Slovencev, da bi še drugič zapored postali evropski prvaki. Luka Dončić, Goran Dragić in ostali varovanci slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića so se v tekmo s Poljsko podali v vlogi izrazitega favorita. Toda na parketu so povsem odpovedali. V prvem polčasu so jih Poljaki povsem nadigrali. V tretji četrtini so se Slovenci pobrali in celo povedli, toda tekmo vseeno končali kot poraženci.

Na koncu je usoda želela, da sta tako Slovenija kot Poljska domov odšli praznih rok.

Poljaki se lahko tolažijo vsaj z dejstvom, da jim je FIBA danes zaupala organizacijo ene od predtekmovalnih skupin na naslednjem evropskem prvenstvu, ki bo na sporedu leta 2025 ... Poleg Poljske bodo EuroBasket 2025 gostile tudi Latvija, Ciper in Finska.

FIBA

Nemci so si z nedeljsko zmago nad predzadnji tekmi turnirja priigrali tretjo kolajno v zgodovini evropskih prvenstev. Prvič so osvojili bron, pred tem so bili po enkrat prvaki (leta 1993) in podprvaki (leta 2005) Stare celine. Poljaki ostajajo pri štirih kolajnah (ena srebrna, tri bronaste), toda nazadnje so se na stopničke povzpeli zdaj že davnega leta 1967

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord