J. B. | 4. 10. 2022, 13:26

FOTO in VIDEO: Dallas prišel v Slovenijo, Dončićev klub Celju podaril spektakularno igrišče

Anja Kovačič/fotomontaža

Torek bo z zlatimi črkami zapisan v športno zgodovino Celja. Tretje največje mesto v državi je tudi oziroma predvsem po zaslugi Dončićevega Dallasa dobilo dve povsem novi košarkarski igrišči.

Precej potiho in brez kakršnegakoli pompa je zadnjih nekaj mesecev nastajal projekt, ki so ga v torek v Celju s ponosom predstavili širši slovenski javnosti. V mesto ob Savinji so prihiteli številni znani slovenski športni obrazi, tam jih je pozdravil tudi župan Bojan Šrot, svoje predstavnike so na Štajersko poslali celo iz uglednega ameriškega kluba Dallas Mavericks. Pridih pomembnosti so še okrepili varnostniki na vhodnih vratih in skupinice nestrpnih šolarjev, ki so komaj čakali, da si bodo lahko od blizu pogledali najnovejšo celjsko športno pridobitev.

Katie Edwards, Bojan Šrot in Matej Erjavec

Katie Edwards, Bojan Šrot in Matej Erjavec

Bobo

In kakšna pridobitev to je! Navsezadnje lahko govorimo o zgodovinskem dogodku. Dallas je postal prvi klub iz lige NBA, ki je zgradil košarkarsko igrišče v Evropi! Klub slovenskega zvezdnika Luke Dončića je izbral prav Celje, a – kot boste lahko izvedeli v nadaljevanju – ne po naključju.

Kot se spodobi za kolektiv iz lige, ki slovi tudi po svojem zabavljaštvu, je prvo od dveh novih košarkarskih igrišč v Celju izredno vpadljivo, za oko naravnost spektakularno.

"Igrišče Mavs Court je nekaj posebnega. Na sredini je logo kluba s sedmimi krogi, ki simbolizira Lukovo številko 77. Pod vsakim košem pa so tudi tri celjske zvezde," je od zadovoljstva kar sijal celjski župan Bojan Šrot: "Ponosni smo, da je dobro sodelovanje med Dallasom in Mestno občino Celje vodilo do prvega košarkarskega igrišča, ki ga je katerikoli klub iz lige NBA postavil v Evropi. Ponosni smo tudi, da se je Dallas za uresničitev tega pilotnega projekta odločil prav za naše mesto. Želja Dallasa je bila, da bi bilo igrišče v centru mesta oziroma na lokaciji, kjer je veliko mladih. S tega vidika je to morda najboljša lokacija v državi, saj se tukaj zadržuje 7000 dijakov iz celotne regije."

Na pota stare slave

Prvi mož knežjega mesta, ki mu je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec podaril dres Luke Dončića, verjame, da bosta novi igrišči pomagali prebuditi zanimanje Celjanov za košarko: "Že vrsto let se trudimo, da bi celjsko košarko vrnili na pota stare slave. S celjsko košarko so povezani številni znani obrazi; od Zmaga Sagadina do Aleša Pipana. Svoj pečat v svetu košarke je pustil tudi Goran Jurak, ki je bdel nad našim projektom in ima velike zasluge, da je prišlo do realizacije."

"Nikakor ne smem pozabiti niti na očeta celjske košarke Mileta Čepina, ki je tudi tokrat tukaj z nami. Hvala za vse številne generacije! Še enkrat hvala tudi Dallasu za dano pobudo in uresničitev tega izjemnega projekta. Hvala vsem. Hvala srednji šoli za gostinstvo, ker bo upravljalo igrišče. Hvala tudi košarkarski zvezi in njenemu predsedniku Mateju Erjavcu, ki nam pomaga vrniti celjsko košarko tja, kjer je že bila."

Anja Kovačič

Da bi bilo celjsko zadovoljstvo še toliko večje, je Dallasovo igrišče le eno od dveh povsem novih igrišč, ki bosta uradno zaživeli v torek. Slavnostni dan se je ob 11. uri začel z odprtjem Dallasovega igrišča, ob 15. uri pa bodo prvo žogo v koš vrgli tudi na igrišču na Hudinji. Tam stoji tako imenovano Dončićevo igrišče, tudi pri financiranju tega je imel prste zraven klub iz Združenih držav Amerike.

Zgodnje otroštvo preživel v Celju

Kot je pojasnil celjski župan, je obnova igrišča na Ljubljanski cesti, ki ga na steni dijaškega in študenskega doma krasi tudi največji plakat Luke Dončića v Evropi, stala 152.000 evrov, projekt pa je v celoti financiral Dallas. Igrišče Luke Dončića je stalo 90.000 evrov, od tega je 20.000 evrov prispeval Dallas, 70.000 evrov Mestna občina Celje.

Bobo

Medtem ko se Dallasovo igrišče nahaja ob Dijaškem in študentskem domu Celje na Ljubljanski cesti, je Dončićevo – kot rečeno – na Hudinji. Lokacija ni bila izbrana po naključju, je pojasnil Bojan Šrot.

"Morda niste vedeli, toda Luka je zgodnje otroštvo preživel prav v Celju. Njegov oče je med letoma 1996 in 1999 igral za KK Pivovarna Laško, družina pa je stanovala na Hudinji."

Luka Dončić se je rodil februarja 1999, nekaj mesecev kasneje pa je njegov oče Saša že odšel igrat v Škofjo Loko. "Pri igrišču na Hudinji smo upoštevali tudi trajnostno noto, saj bomo tam posadili 15 dreves, ki bodo rekreativcem ob vročih dneh nudila senco," je pojasnil Šrot.

Bobo

Medtem ko bodo lahko Celjani še vrsto let uživali v novih športnih prireditvah, bo Dallasova odprava še dolgo pomnila trenutke, preživete v Sloveniji. Ker je nova sezona v ligi NBA pred vrati, se Luka Dončić in preostali iz članske ekipe slavnostnega dogodka niso mogli udeležiti, sta pa zato Celje obiskali Katie Edwards, predsednica fundacije Dallasa, in Hannah Sherertz, direktorica oddelka za družbeno odgovornost.

Čudovita država, čudoviti ljudje

"Pred tem Slovenije nisem dobro poznala, sem pa o njej slišala marsikaj lepega. Res je enkratno, ker sem lahko prišla k vam na obisk. Prepričala sem se, da v Sloveniji živijo topli, prijazni ljudje. Zagotovo se bom vrnila," zadovoljstva ni skrivala Katie Edwards, ki verjame, da bodo Slovenijo prej ali slej obiskali tudi Dončić in njegovi soigralci: "Upam, da se bo to res nekoč zgodilo. NBA gosti tudi tekme po vsem svetu in želim si, da bi Dallas nekega dne kakšnega od svojih obračunov igral tudi v Sloveniji. To bi bilo čudovito, da bi naši košarkarji lahko obiskali in videli to čudovito državo, te čudovite ljudi."

Slavnostni dogodek so v Celju obeležili tudi s pestrim spremljevalnim dogajanjem. Nastopili si člani glasbene zasedbe Slovenski tolkalni projekt, Pihalni orkester Glasbene šole Celje, breakdance skupina Break the Floor in tudi akrobatska skupina Dunking Devils. Mlade je navdušila predvsem slednja, kakopak z atraktivnim zabijanjem. V eni od točk sta sodelovala tudi Bojan Šrot in Katie Edwards, poskočni košarkarji so žogo v koš zabijali kar prek njiju!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.