12. 1. 2023, 12:48 | Vir: STA

Hišne preiskave pri treh slovenskih košarkarjih! Klub jim je nemudoma pokazal vrata, oglasilo se je tudi tožilstvo

Raiders.at

Trije slovenski športniki so se znašli v vse prej kot prijetnem položaju. Policija jim je zasegla prenosne računalnike in mobilne telefone, ostali so brez službe, obtožbe na njihov račun pa so hude.

Avstrijsko državno tožilstvo je zaradi suma prirejanja izidov v povezavi s spletnimi stavami izvedlo hišno preiskavo pri treh slovenskih košarkarjih, ki igrajo za avstrijskega drugoligaša Swarco Raiders Tirol. Policija je zasegla prenosne računalnike in mobilne telefone, a za zdaj velja domneva nedolžnosti.

Avstrijski klub je z vsemi tremi vpletenimi že prekinil sodelovanje, odbor za integriteto avstrijske košarkarske zveze pa je slovenske košarkarje suspendiral za deset dni in sprožil disciplinski postopek.

V klubu presenečeni in pretreseni

"Dogodki so nas popolnoma presenetili, predvsem pa pretresli, zato že sodelujemo z ustreznimi organi in nacionalno košarkarsko zvezo, da bi v situacijo vnesli jasnost in preglednost," je v izjavi povedal Markus Schwab, športni direktor košarkarske sekcije Raiders.

V ekipi avstrijskega moštva so trije slovenski košarkarji, in sicer Žiga Habat, Jernej Ledl ter Gašper Jordan Rojko.

Podoben primer se je zgodil januarja 2020, ko je avstrijska policija zaradi suma prirejanja izidov takrat aretirala pet profesionalnih košarkarjev graškega kluba UBSC Raiffeisen, dva Američana in tri košarkarje s področja nekdanje Jugoslavije. Takrat so za prvoligaški klub igrali trije igralci iz nekdanje Jugoslavije, med njimi Slovenec Drago Brčina. 

Kot še navajajo, so bili trije izmed njih obtoženi škode v višini več kot 300.000 evrov, za druga dva pa je tožilstvo predvidelo zneske v višini več kot pet tisoč, a manj kot 300.000 evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.