2. 11. 2023, 09:57 | Vir: STA

Dallas kljub slabšemu strelskemu večeru Dončića do 4. zmage v novi sezoni

Profimedia

Slovenski zvezdnik Luka Dončić je imel tokrat slabši strelski večer.

Ekipa Dallas Mavericks je v severnoameriški košarkarski ligi NBA s 114:105 premagala Chicago Bulls. Slovenski zvezdnik Luka Dončić je imel tokrat slabši strelski večer. Ob metu 5:16 iz igre je v 40 minutah na parketu dosegel 18 točk. To pa ni ustavilo Dallasa, da je prvič po 19 letih ob uvodu sezone zabeležil četrto zmago brez poraza.

Ob tem je Ljubljančan, ki je do te tekme kot prvi strelec v ligi dosegal v povprečju kar 39 točk na tekmo, prispeval še 10 podaj in sedem skokov. V napadu je zadel zgolj en met iz osmih poskusov za tri točke, je pa ob tem večkrat našel odprte soigralce.

Prvi strelec Dallasa je bil tako tokrat Grant Williams, ki je izenačil rekord kariere s 25 točkami in sedmimi zadetimi trojkami. Tim Hardaway je kot šesti igralec Dallasa prispeval 24 točk, tudi on je zadel sedem metov za tri točke.

Williams je bil po tekmi poln hvale na račun Dončića, ki mu je nasprotnik namenil veliko obrambne pozornosti. "Ne moreš reči, da ni nadčloveški, ker je ob podvajanju obrambe nanj podajal drugim igralcem, kar je bilo za nas zelo pomembno," je dejal krilni center. "Nase pritegne vso obrambno pozornost, tako da nam ostalim omogoči veliko prostora v napadu."

Za Dallas, ki je v domači dvorani vodil z 99:98 štiri minute in osem sekund pred koncem tekme, pa nato z delnim izidom 10:2 prišel do večje prednosti, Kyrie Irving drugič v nizu ni igral zaradi poškodbe levega stopala.

V skok-igri se je za Dallas znova izkazal novinec Derek Lively. Mladi center je dosegel 13 skokov, od tega kar sedem v napadu. "Moja naloga je opravljanje 'umazanega dela'," je svojo vlogo v ekipi opisal novinec.

Za goste je 22 točk dosegel Zach Lavine, črnogorski center Nikola Vučević pa 21 točk, temu pa je dodal kar 20 skokov.

Naslednji tekmec Dončića bo Denver

Dallas je ob Boston Celtics še edina neporažena ekipa v ligi NBA, saj so aktualni prvaki Denver Nuggets (4-1) v preteklem večeru z 89:110 izgubili na gostovanju pri Minnesoti. Obramba domačinov je uspela omejiti prvega zvezdnika Denverja Nikolo Jokića. Srbski center je sicer še vedno dosegel 25 točk in 10 skokov, a je pri tem zadel manj kot polovico metov iz igre.

Prvi strelec Minnesote je bil Anthony Edwards s 24 točkami, Karl-Anthony Towns je ob pokrivanju Jokića dosegel še 21 točk.

Denver z Jokičem bo sicer naslednji tekmec Dončića in Dallasa. Ekipi z vrha zahodne konference se bosta pomerili v noči s petka na soboto.

Medtem pa v vzhodni konferenci kraljuje Boston (4:0), ki je na domačem parketu kar s 155:104 premagali Indiano Pacers. Doseženo število točk je najvišje Bostona vse od sezone 1958/59, ko je za ekipo igral legendarni Bill Russell.

Točke so si pri Bostonu razdelili precej enakomerno. Kar osem igralcev je doseglo dvomestno število točk, med njimi vsi iz prve peterke, največ pa jih je s 30 dosegel Jason Tatum. Ta je prispeval še 12 skokov. "V napadu imamo veliko nevarnih košarkarjev," je dejal branilec Bostona Derrick White. "V ekipi je toliko talenta, da vse skupaj deluje enostavno."

Profimedia

V zadnji minuti sta se ekipi kar trikrat zamenjali v vodstvu

Na preostalih tekmah večera je odmevala zmaga Los Angeles Lakers na mestnem derbiju proti Clippers. Slednji so zmagali na preteklih 11 medsebojnih obračunih, a je tokrat LeBron James s 35 točkami, 11 skoki in sedmimi podajami poskrbel za konec te serije, jezerniki so zmagali s 130:125.

Tekma se je odločila v podaljšku, v katerem je za jezernike blestel Austin Reavesa. Ta je dosegel kar sedem od svojih 15 točk v podaljšku. Po 27 točk sta k zmagi prispevala Anthony Davis in D'Angelo Russell. Prvi strelec Clippers, ki so igrali brez nove pridobitve Jamesa Hardna, je bil s 38 točkami Kawhi Leonard.

Četrto zmago v novi sezoni (ob enem porazu) so v pretekli noči dosegli pri Golden State Warriors. Ti so s košem Klaya Thompsona v predzadnji sekundi s 102:101 premagali Sacramento. V razburljivi zadnji minuti tekme sta se ekipi sicer kar trikrat zamenjali v vodstvu.