J. B./STA | 19. 6. 2023, 12:03

Spor z najboljšo, polom na domačem evropskem prvenstvu in ... nova pogodba za selektorja!

Profimedia

Prvenstvo stare celine se je za žensko reprezentanco končalo zares klavrno.

Medtem ko bodo danes in jutri v Tel Avivu in Ljubljani potekale kvalifikacije za četrtfinale evropskega prvenstva, so slovenske košarkarice že zapustile uradni hotel eurobasketa in se odpravile na počitnice. S 15. mestom bodo zabeležile najslabši rezultat na EP, kljub temu pa bo Georgios Dikaiulakos še naprej njihov selektor.

Novico o podaljšanju sodelovanja s 54-letnim grškim strokovnjakom na slovenski klopi, je sporočil predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Matej Erjavec.

Kot je povedal zbranim novinarjem po zadnji tekmi na prvenstvu, trije porazi v skupinskem delu proti Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji niso posledica slabega vodenja s klopi ali neustrezne priprave na tekmovanja, temveč spleta nesrečnih okoliščin. V prvi vrsti ne prihoda ameriške igralke, ki bi tako kot na prejšnjih treh prvenstvih Shante Evans pomagala zakrpati vrzel v višini pod obročema.

Profimedia

"Imeli smo dve opciji in pri obeh uspešno zaključili naturalizacijo, nato pa sta se igralki odločili za drugačno pot. Prva je bila Azura Stevens, ki bo zdaj igrala za ameriško reprezentanco, druga pa Kalani Brown, ki je imela že pripravljen potni list, nato pa se je premislila in ostala v ligi WNBA v ZDA," je razložil Matej Erjavec.

Dikaiulakos navdušil s strokovnostjo

Dodal je, da bo KZS vprašanje naturalizacije visoke igralke rešila sistemsko, hkrati pa poudaril, da kljub neuspehu na tem prvenstvu pozitivno in optimistično zre v prihodnost slovenske ženske košarke. Tudi zato je Georgiosu Dikaiulakosu, ki je bil letos izbran za najboljšega trenerja ženske evrolige, ponudil nadaljnje sodelovanje z izbrano vrsto.

Profimedia

Pred tem je pred novinarji ponovil, da ga je grški strateg, ki se je pred prvenstvom sprl z dolgoletno kapetanko Niko Barič, po mnenju mnogih najboljšo slovensko košarkarico, navdušil s strokovnostjo in človeškim odnosom do igralk, kar so potrdile tudi košarkarice same.