J. B./STA | 14. 11. 2022, 20:02

Košarkarji na svetovnem prvenstvu! Močno oslabljena Slovenija kljubovala napovedim in prišla do glavnega dobitka

FIBA/fotomontaža

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Kopru kljub slabemu začetku in tudi nekoliko slabšemu koncu premagala Nemčijo in bo naslednje leto vnovič zaigrala na svetovnem prvenstvu.

Košarkarji Slovenije so se z zmago proti Nemčiji z 81:75 (16:24, 41:34, 61:48) uvrstili na svetovno prvenstvo 2023, ki bo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji.

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja dvaintridesetih najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Prvič je nastopila 2006 v Saporu in Tokiu, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc)

Do konca kvalifikacij sta sicer še dva kroga, toda tekmi v Estoniji in doma z Izraelom februarja prihodnje leto ne moreta spremeniti dejstva, da bodo iz skupine J v Azijo napredovale Finska, Nemčija in Slovenija.

Pod vodstvom naveze Samar-Jordan

Oslabljena in pomlajena slovenska reprezentanca, ki je v petek zmagala že v Izraelu, je tudi v Kopru do uspeha prišla z borbeno in taktično zrelo predstavo. Pot do dveh točk proti tretji ekipi z evropskega prvenstva v Berlinu, ki je podobno kot Slovenija nastopila le s peščico igralcev iz septembrskega turnirja, je nakazala v tretji četrtini, ki jo je dobila s 25:10.

Pod vodstvom naveze Žiga Samar-Jordan Morgan je prednost v tretji četrtini povišala na 61:48, v zadnjih desetih minutah pa jo je kljub seriji dvanajstih točk Nemčije v zaključku tekme uspešno zadržala.

Najboljši jih je dosegel 22

Pri Sloveniji se je le šest igralcev vpisalo med strelce. Največ točk je dosegel Jordan Morgan, ki je zbral 22 točk (met 9:14) in 13 skokov. Žiga Samar je dosegel 12 podaj in 14 točk (met 6:14), po 14 točk pa sta prispevala še Edo Murić (met 6:10) in Miha Lapornik (met 3:9). Deset točk v 23 minutah na parketu je zbral 18-letni Urban Klavžar, sedem točk pa je dodal Blaž Mahkovic.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol