J. B., A. K. | 5. 10. 2022, 14:28

Nekdanji reprezentant ob odprtju igrišč v Celju: "Bojim se, da Luka Dončić nekoč ne bo več imel časa za Slovenijo"

Andraž Purg/Profimedia/fotomontaža

Po slavnostnem odprtju kar dveh povsem novih košarkarskih površin so v Celju prepričani, da bo ta šport tudi v tretjem največjem mestu dobil prepotreben zagon in se počasi, a vztrajno začel vračati na pota stare slave.

Torek je bil velik dan za celjski šport in še večji za košarko v tretjem največjem mestu v Sloveniji. Celjani, mladi in stari, bodo lahko v prihodnje uživali na dveh povsem novih košarkarskih površinah. Ključno vlogo pri tem zanimivem in hvalevrednem projektu je presenetljivo odigral kar Dallas, klub iz severnoameriške lige NBA, v dresu katerega blesti Luka Dončić.

Igrišče ob Dijaškem in študentskem domu nosi prav ime Dallasa, drugega na Hudinji so poimenovali po slovenskem košarkarskem zvezdniku. Projekt je skupno vreden 242.000 evrov, od tega je Dallas prispeval večino: 172.000 evrov. Preostali znesek je zagotovila Mestna občina Celje.

Še kako pomembno vlogo v celotni zgodbi, ki se je bolj ali manj odvijala skrita pred očmi javnosti, je odigral tudi Goran Jurak. Nekdanji slovenski košarkarski reprezentant je ves čas pozorno bdel nad projektom, čeravno si ne želi pripisovati prevelikih zaslug.

Anja Kovačič

"Mislim, da bi se bilo treba v prvi vrsti zahvaliti Dallasu, županu Bojanu Šrotu, Mestni občini Celje in vsem, ki so sodelovali v projektu. Brez njih Celje ne bi dobilo igrišč. Ena sama oseba ne bi mogla narediti ničesar, saj smo morali za uresničitev projekta opraviti ogromno takšnega in drugačnega dela. Vesel sem, ker sem imel to čast, da sem lahko bdel nad projektom. Res sem zadovoljen, da je vse skupaj uspelo in da je Celje dobilo tako kakovostni igrišči," zadovoljstva ne skriva danes 45-letni Jurak.

Takšnih nima nihče v Evropi

Upokojeni košarkar, ki je na vrhuncu kariere igral tudi za atenski Olympiakos in Žalgiris iz Vilne, je toliko bolj ponosen, ker so Celjani po njegovem mnenju v uporabo dobili igrišči, ki glede kakovosti spadata v sam vrh. "Oba objekta sta na svetovni ravni. Takšnih igrišč nima pravzaprav nihče v Evropi. Upoštevani so bili najvišji košarkarski standardi in dejansko bi lahko gostili tudi tekmovalne tekme na prostem. Naj se torej Celjani igrajo in uživajo v tem športu. Najpomembneje je, da se mladi ukvarjajo s športom. Da so čim manj za telefonom, da se čim več gibajo in skrbijo za svoje zdravje," je Jurak poslal jasno sporočilo mladim Celjanom in Celjankam.

Ali bosta novi igrišči pripomogli tudi k temu, da se bo Celje vrnilo v vrh slovenske tekmovalne košarke, bo zanimivo videti. Jurak poudarja, da gre za večplastni problem, ki ga zgolj dve novi igrišči ne moreta rešiti. Je pa nova pridobitev po njegovem mnenju korak v pravo smer.

Bobo

"Pridno delamo na tem, da bi obudili celjsko košarko. Toda da bi nam zares uspelo, potrebujemo ustrezne pogoje. Nekateri so zdaj delno izpolnjeni. V nadaljnji fazi moramo za košarko navdušili mlade. In jih razviti do te mere, da bodo nekoč tvorili jedro celjske košarkarske ekipe in bili sposobni priti do najvišje ravni. Torej do prve lige. Po novem imajo na voljo odlično osnovo, odlične pogoje. Ko sem igral košarko, sem lahko le sanjal o takšnih pogojih."

Jurak vsaj za zdaj ne načrtuje, da bi se osebno v reševanje problematike vključil v vlogi – recimo – trenerja, direktorja, funkcionarja, čeravno premore neprecenljive košarkarske izkušnje. Ostaja pa odprt za vse predloge: "Če bi me kdo potreboval, če bi kdo prišel do mene, bi bil z veseljem pripravljen pomagati. Osebno pa nimam nikakršnih lastnih interesov v vsem tem."

Da se Celjani lahko pohvalijo z dvema novima igriščema, ima velike zasluge tudi Luka Dončić. Brez Dončića Dallas bržčas nikdar ne bi prišel v mesto ob Savinji. Jurak ne skriva, da Dončića občuduje, hkrati pa se boji, da bo prej ali slej napočil trenutek, ko veliki zvezdnik ne bo več tako dostopen slovenski javnosti, kot je v tem trenutku.

Dončića bodo povabili na ogled 

"Rekel bi, da se nihče ne zaveda povsem dobro, kdo je Luka Dončić. In kaj bo šele naredil. In kaj bo nekoč pomenil. Morda se bomo tudi v Celju šele čez 10, 15 let zares zavedali, kaj smo dobili. Da smo dobili dve povsem novi igrišči zaradi svetovne legende," poudarja dolgoletni slovenski reprezentant in nadaljuje: "Luka v športnem smislu tako hitro raste, da nam ga ne uspe dohajati. Zato smo lahko veseli vsakič, ko smo v stiku z njim. Ko, recimo, z reprezentanco pride v Celje. Lahko si le želimo, da bo še kdaj prišel. Se pa bojim, da bo nekoč tako velik, da bo imel povsem drugačne življenjske prioritete in ne bo imel več časa za reprezentanco ter obiskovanje Slovenije v enaki meri kot doslej."

Anja Kovačič

Ta dan vendarle še ni tako blizu, že naslednje leto bi se Celjani na Dončićevem igrišču družili prav z – Dončićem! "Verjetno bi bilo preveč optimistično pričakovati, da bi nas v Celju obiskala celotna ekipa Dallasa in morda tukaj odigrala kakšno tekmo. Je pa dejstvo, da nadaljujemo z uresničevanjem zastavljenih projektov. Naša želja je, da ne bi ostalo le pri igriščih, marveč da bi tam organizirali tudi določene dejavnosti. Že v prihodnjem letu načrtujemo košarkarski kamp, ki bi ga lahko obiskal tudi Luka Dončić. Zdaj je seveda polno zaseden, nova sezona v ligi NBA je pred vrati, toda ko bo spet v Sloveniji, se mu bomo prilagodili in ga z največjim veseljem povabili na ogled novih igrišč," je zaključil Goran Jurak.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord