J. B./STA | 11. 11. 2022, 09:15

Pomemben dan za košarkarsko reprezentanco: v igri je veliko, poglejte, kaj bi ji lahko prinesla zmaga

FIBA

Brez Luke Dončića in Gorana Dragića, brez večine, ki so letos sodelovali na evropskem prvenstvu. Toda v igri je ne glede na vse veliko. Tekma v Izraelu odpira vrata do pomembnega dogodka.

Slovensko moško košarkarsko reprezentanco danes ob 13. uri čaka zelo pomembna tekma na poti do svetovnega prvenstva 2023 v Aziji. V Tel Avivu se bo merila z Izraelom, zmaga pa bi ji več ali manj že zagotovila mesto med 32 najboljšimi ekipami na svetu.

Naloga bo zahtevna, saj bo Slovenija nastopila močno oslabljena. V njej sta zgolj dva igralca z evropskega prvenstva v Nemčiji - Edo Murić in Žiga Samar, zato pa je nagrada toliko bolj mamljiva.

V naši skupini, iz katere bodo napredovale prve tri reprezentance, imata mesto na SP že zagotovljeno Finska in Nemčija, Slovenija je tretja z izkupičkom 5-3, Švedska in Izrael imata 3-5, Estonija pa 2-6. Slovenija ima medsebojno prednost s Švedsko v primeru enakega izkupička, Estonijo je enkrat že premagala, z Izraelom pa mora odigrati še dve tekmi.

Najpomembnejša igra v obrambi

V ponedeljek jo nato v Kopru čaka tekma z Nemčijo, v februarskem ciklu pa se bo z Izraelom srečala doma ter v gosteh z Estonijo. Selektor Aleksander Sekulić od štirinajstih vpoklicanih igralcev ne bo mogel računati na Gregorja Glasa, ki ima še klubske obveznosti pri Partizanu, kot trinajsti pa bo tekmo s tribune spremljal Robert Jurković.

Barve Slovenije bodo tako zastopali Urban Klavžar, Žiga Samar, Edo Murić, Miha Lapornik, Jan Špan, Jordan Morgan, Blaž Mahkovic, Petar Vujačić, Bine Prepelič, Jurij Macura, Leon Stergar in Jakob Čebašek.

"Naše vodilo mora biti igra v obrambi. Vložiti bomo morali veliko energije in biti zbrani od prve do zadnje minute. Nasprotnika moramo onemogočiti pri razvijanju igre in ga prisiliti v čim večje število napak," je pred tekmo za spletno stran KZS dejal selektor Aleksander Sekulić.