J. B. | 24. 1. 2023, 12:01

Se v Madridu rojeva novi Dončić? V dresu Reala navdušil 18-letni Slovenec, ki mu strokovnjaki napovedujejo izjemno kariero

FIBA

Naša država morda že res premore vsega dva milijona prebivalcev, a je kljub temu prava tovarna izjemnih športnikov. V španski prestolnici nase vse bolj opozarja naslednji zelo nadarjeni košarkar.

V Münchnu v Nemčiji je v teh dneh potekal kvalifikacijski turnir evrolige za mlade, eden najvidnejših posameznikov tekmovanja pa je bil Slovenec. Mladi Jan Vide, ki je nedolgo tega dopolnil 18 let, je navduševal v dresu Reala, v katerem je velik pečat pred odhodom v ligo NBA pustil tudi superzvezdnik Luka Dončić.

V idealni postavi turnirja

Jan Vide je z Realom osvojil kvalifikacijski turnir in kraljevemu klubu pomagal do uvrstitve na zaključni del tekmovanja, ki bo maja potekal v Kaunasu. Real je bil v finalu s 84:64 boljši od Žalgirisa, najboljši strelec obračuna je bil Hugo Gonzalez, tudi najkoristnejši košarkar turnirja, takoj za njim pa je bil po številu doseženih košev prav Jan Vide.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Vide (@jan.vide)

Nadarjeni Slovenec, ki ga je Real v Madrid iz Domžal odpeljal že pri njegovih štirinajstih, je v finalu dosegel 19 točk, tri manj od Gonzaleza, in v statistiko vpisal še pet skokov ter dve podaji. Jan Vide je bil izbran tudi v najboljšo postavo turnirja.

Cilj je liga NBA

Mladeniču, ki ga je za košarko navdušil oče (tudi on se je ukvarjal s tem športom), že zdaj številni strokovnjaki napovedujejo bogati kariero in prej ali slej tudi odhod v ligo NBA. Na nabor se bo Jan Vide lahko prijavil leta 2027. "Moj cilj je za zdaj ostati v Evropi, tukaj želim razvijati svojo igro. Toda če tvoj cilj ni liga NBA, potem nisi pravi športnik. Končni cilj je seveda liga NBA, vendar se želim pred tem v Evropi prebiti na kar najvišjo možno raven," je Jan Vide nedolgo tega o svojih ciljih spregovoril za Eurohoops.net.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.