J. B./STA | 6. 9. 2023, 06:40

Danes igra Slovenija! Luka Dončić in soigralci pred zgodovinsko priložnostjo, toda naloga bo vse prej kot lahka

Profimedia

Slovenska košarkarska reprezentanca bo danes v Manili odigrala prvo izločilno tekmo na poti do svetega grala - naslova svetovnih prvakov.

Slovenija bo imela danes ob 14.30 tretjo priložnost, da se prvič v zgodovini uvrsti v polfinale svetovnih prvenstev v košarki. Nasproti bo imela izbrano vrsto Kanade, ki bo prvič doslej igrala v četrtfinalu SP.

Slovenija je na evropskih prvenstvih potrebovala tri poskuse, da se je 2009 na Poljskem prebila med štiri najboljše reprezentance. Na dosedanjih treh svetovnih prvenstvih je prvič pokleknila v osmini finala, 2010 in 2014 pa ni zmogla preskočiti Turčije oziroma ZDA.

Kanada na lestvici Fibe zaseda 15. mesto - Slovenija je sedma -, to pa je že njen 14. nastop na svetovnih prvenstvih. Dvakrat je bila šesta, 1978 prav v Manili in štiri leta kasneje v Kolumbiji, a tedaj po drugem tekmovalnem sistemu, ki ni vključeval četrtfinala.

Pred zgodovinskim obračunom za obe reprezentanci so na stavnicah v rahli prednosti Kanadčani, ki so bili pred prvenstvom drugi favoriti za zlato medaljo takoj za ZDA. V obeh zasedbah poudarjajo, da bo zmagovalca odločila ekipna igra in ne posamezniki, čeprav imata reprezentanci v svojih vrstah dva najbolj dominantna igralca na tem prvenstvu.

Luka Dončić je prvi strelec SP s povprečjem 26,4 točke, Shai Gilgeous Alexander (Oklahoma City Thunder) pa je drugi najbolje ocenjeni posameznik po statističnem indeksu. V zasedbi Kanade je sicer sedem igralcev iz lige NBA. Prvi dan zaključnih bojev v dvorani Mall of Asia na Filipinih sta se v polfinale uvrstili Srbija, ki je bila boljša od Litve, ter ZDA, ki so ugnale Italijo.

Profimedia

"Kanada ima izjemno ekipo. Vse igralne pozicije ima zasedene z vsaj dvema odličnima igralcema, tako da nas čaka težko delo, vendar verjamem, da če bomo pokazali tak obraz kot proti Avstraliji, se lahko veselimo polfinala. Zagotovo se ne smemo sprovocirati, paziti moramo, da ustavimo njihovo hitro igro ter da zbrano odigramo vseh 40 minut," je pred četrtkovim obračunom dejal Zoran Dragić.

Za Slovenijo je vsekakor spodbudna novica, da je okreval Jaka Blažič, ki se je pripravljen vrniti nazaj na parket. Ali se bo, bo kakopak odločil selektor Aleksander Sekulić. "Danes sem opravil prvi trening s fanti, tako da bom jutri na razpolago selektorju. Tudi počutje je precej boljše kot pred dnevom ali dveh," je dan pred tekmo poudaril Jaka Blažič.

Zmagovalec dvoboja Slovenija - Kanada bo v polfinalu v petek igral s Srbijo, poraženca pa že v četrtek čaka dvoboj za razvrstitev od 5. do 8. mesta proti Litvi.