J. B./STA | 5. 9. 2023, 10:51

Košarkarji imajo zgodovinsko priložnost: če bodo Luka Dončić in soigralci premagali Kanado, bo Slovenija ...

Profimedia

Sreda bo postregla z eno najpomembnejših tekem v zgodovini slovenskega športa.

Košarkarji Slovenije se bodo skušali v sredo ob 14.30 prvič v zgodovini na svetovnih prvenstvih prebiti med štiri najboljše reprezentance na svetu. Na prejšnjih dveh jim to ni uspelo, tudi tokrat pa bodo imeli težko delo, saj bo na drugi strani stala ekipa Kanade, ki že ves čas spada med glavne kandidate za najvišja mesta.

Slovenija je 2014 v Barceloni v četrtfinalu izpadla proti kasnejšim prvakom Američanom (76:119), 2010 v Istanbulu pa z gostitelji Turki (68:95), ki so nato izgubili šele v finalu proti ZDA. Njena najboljša uvrstitev na dosedanjih treh SP je sedmo mesto.

Profimedia

Na zadnjih treh velikih tekmovanjih je Slovenija dvakrat uspešno preskočila četrtfinalno oviro. Na evropskem prvenstvu 2017 je premagala Latvijo s 103:97, na olimpijskih igrah v Tokiu je bila prepričljivo boljša od Nemčije (94:70), spodrsnilo pa ji je lani v Berlinu, ko je šokantno izgubila s Poljsko (87:90).

Jaka Blažič je že treniral, toda ...

Priložnost za popravni izpit in zgodovinski dosežek bo imela v dvorani Mall of Asia v Manili, ki sprejme 12.000 gledalcev. Slovenija bo v njej opravila zgolj dva treninga, spoznavnega po prihodu z Japonske je že opravila v ponedeljek, dopoldanskega pa bo na dan tekme.

Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića se zavedajo pomembnosti tekme. V dvobojih z Avstralijo in Nemčijo, v katerih so pokazali dva različna obraza, so spoznali, da lahko do uspeha pridejo le s kolektivno, borbeno in zbrano igro vseh 40 minut. Za nastop je še vedno vprašljiv Jaka Blažič. Na Filipinih je že treniral, zdravniška služba reprezentance pa mu še ni prižgala zelene luči za nastop na tekmi.

"Res je, da se na prvenstvu vse začenja znova, a odigranega skupinskega dela ne smemo kar pozabiti. Predvsem se moramo zavedati, kdo in kaj smo, kje smo grešili in se temu izogniti oziroma napake popraviti. Pred nami je ena tekma, ki odloča o nadaljevanju. Ni potrebno poudarjati, da smo izjemno motivirani in da komaj čakamo na uvodni sodniški met," je za spletno stran KZS dejal Aleksej Nikolić.

Kanada je v prvem delu premagala Francijo, Libanon in Latvijo, v uvodnem nastopu v drugem delu je presenetljivo izgubila z Brazilijo, mesto v četrtfinalu pa si je izborila v dramatični tekmi proti Španiji.

Najboljši posameznik Kanade, ki v štirih dvobojih doslej še ni premagala Slovenije, je Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City Thunder), ki je s povprečjem 23,8 točke, 6,6 skoka in 5,2 podaje drugi najbolje ocenjeni igralec SP (povprečni indeks 28,2). Luka Dončić je v tem elementu tretji (27,8), ostaja pa vodilni strelec SP s povprečjem 26,4 točke.

Petindvajsetletnemu branilcu s 198 centimetri sledijo Rowan Alexander Barrett (New York Knicks) s povprečjem 12,8 točke, Dillon Brooks (Houston Rockets) z 10,4 točkami ter Kelly Olynyk (Utah Jazz), ki ima povprečje 12 točk in 5,4 skoke na tekmo. Poleg njih v ligi NBA igrajo še Luguentz Dort (Oklahoma City Thunder), Nickeil Alexander Walker (Minnesota Timberwolves) in Dwight Powell (Dallas Mavericks).

Tudi boj za olimpijske igre

Poražence četrtfinalnih obračunov v četrtek, 7. septembra, čakata tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta, polfinala pa sta na sporedu v petek, 8. septembra. V soboto sledita tekmi za 5. oziroma 7. mesto, tekma za bron je v nedeljo ob 10.30, finale pa 14.40.

FIBA

Dvoboji v Manili bodo odločali tudi o potnikih na OI v Pariz 2024. Šest udeležencev dvanajstčlanskega turnirja je že znanih. Francija ima zagotovljeno mesto kot gostiteljica iger, Afriko bo zastopal Južni Sudan, Ameriki ZDA in Kanada, Oceanijo Avstralija, Azijo Japonska, dve mesti za Evropo pa bosta zapolnili najboljši reprezentanci na tem SP. Preostali štirje udeleženci bodo znani po kvalifikacijskih turnirjih, ki so na sporedu od 2. do 7. julija 2024. Znanih je 20 držav, med njimi ima mesto zagotovljeno tudi Slovenija, če se seveda ne bo nanje uvrstila neposredno. To so Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol