J. B. | 28. 8. 2023, 15:26

Slovenci dvigujejo formo in stopnjujejo evforijo: Luka Dončić in soigralci na svetovnem prvenstvu zmleli Gruzijo (FOTO+VIDEO)

FIBA

Druga tekma, druga zmaga! Slovenska košarkarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu postregla z novo zelo dobro predstavo. Dovolj dobro za drugi del tekmovanja!

Slovenija je na svetovnem prvenstvu v košarki na Japonskem dosegla še svojo drugo zmago! Potem ko je bila v prvem krogu boljša od Venezuele, je v drugem v kozji rog ugnala tudi na papirju največjega tekmeca v skupini. Luka Dončić in soigralci so na Okinavi nekaj časa bili precej ogorčen boj z Gruzijo, ob koncu tekme pa močno pritisnili na plin in slavili gladko zmago s 88:67.

Pri Sloveniji, ki si je že zagotovila selitev na Filipine in nastop v drugem delu tekmovanja, je blestel kdo drug kot Luka Dončić, ki je v statistiko vpisal 34 točk, 10 skokov in 6 podaj.

FIBA

Uvodne minute drugega obračuna slovenske košarkarske reprezentance na SP so bile v prvi vrsti kaotične. Slovenci so prvi koš dosegli šele po dveh minutah, toda nato je na sceno stopil na Japonskem izjemno priljubljeni Luka Dončić. Slovenski zvezdnik je "umiril strasti" in odgovornost pričakovano prevzel na svoja pleča.

Leteli na Dončićevih krilih

V napadu je Slovenija letela na njegovih krilih, v obrambi pa so Sekulićevi varovanci s skupnimi močmi kar nekaj časa uspešno zaustavljali Gruzijce. V nekem trenutku je bila prednost Slovenije že kar lepa (+12), toda tekmec se ni želel kar tako predati. Gruzijci so ob koncu uvodnega dela igre povsem prevzeli nadzor nad dogajanjem na parketu in prvo četrtino dejansko dobili s 17:16. Kar 12 točk je dosegel Dončić, v statistiko sta se vpisala le še Mike Tobey in Zoran Dragić.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA Basketball World Cup (@fibawc)

Druga četrtina je najprej potekala v izjemno izenačeni bitki, v kateri sta se tekmeca ves čas izmenjavala v vodstvu. Šele ob koncu prvega polčasa je Slovenija pritisnila na plin in si v trenutkih, ko je bil - zanimivo - Dončić na klopi, spet priigrala nekoliko višjo prednost. Prebudil se je Klemen Prepelič in navijači Slovenije so lažje zadihali. Še pred koncem druge četrtine se je na parket vrnil Dončić in dodal svoj delež k lepi prednosti, s katero so se Sekulićevi varovanci podali na odmor - 45:33.

Pri Sloveniji je bil v prvem polčasu najučinkovitejši Dončić z 19 točkami, Prepelič jih je prispeval 7, Tobey in Blažič oba po 6.

V drugem polčasu je Slovenija na prvi koš čakala več kot tri minute, kar je nasprotnik izkoristil in se spet nevarno približal fantom v modrih dresih.

Luka Dončić je kljub boleči blokadi, ki jo je prejel v enem od napadov, še naprej vlekel slovenski voz proti zmagi, sredi tretje četrtine pa je v slovenski reprezentanci žal udarila nesreča.

Nesrečni Blažič s parketa v bolečinah

Gruzijski orjak Tornike Šengelia je pod košem po boju za žogo z vso težo padel na hrbet Jake Blažiča, krajšo je potegnil nesrečni Slovenec, ki je v bolečinah odšel v garderobo. Kljub vsemu je bila Slovenija še naprej suverena in predvsem boljša. Po tretji četrtini je vodila s 63:50 in zdelo se je, da je druga zmaga že v žepu.

Dončić je že po tretji četrtini vknjižil dvojni dvojček, v statistiko je vpisal 29 točk in 10 skokov!

Zadnja četrtina je bila le še sprehod proti visokemu slavju. Slovenci so kot za šalo rešetali gruzijsko mrežico in v taboru nasprotnika so se že precej pred koncem vdali v usodo. Zmaga je bila zapečatena že nekaj minut pred koncem, končalo se je s 88:67 za Slovenijo.

Slovenija bo za slovo od predtekmovanja v sredo igrala še z Zelenortskimi otoki. Tekma se bo začela ob 13.30 po slovenskem času.

FIBA
FIBA
FIBA
FIBA