J. B./STA | 31. 8. 2023, 08:19

Obsedeno stanje na Okinavi: Slovenci trepetajo pred hudo uro, močno bo deževalo, veter s sunki do 140 km na uro (fantje, pazite nase!)

Profimedia

Slovenski košarkarji se na svetovnem prvenstvu pripravljajo na prvi pravi vrhunec tekmovanja, na Okinavi pa se prava drama obeta že pred obračunom. Razlog? Vreme!

Petek bo na japonskem otočju Okinava poseben dan za slovenske košarkarje. Dopoldan bo otoke zajela tropska nevihta oziroma tajfun številka 11 tega poletja, ki nosi ime Haikui, zvečer pa sledi verjetno odločilna tekma proti Avstraliji za četrtfinale svetovnega prvenstva.

Podobno kot lokalne oblasti na Okinavi so tudi slovenski košarkarji v polni pripravljenosti. Pred trgovinami in drugimi objekti so že pripravljene vreče peska za preprečitev vdorov vode, oblasti pozivajo prebivalce, naj začnejo priprave na prihod tajfuna, položaj pa natančno spremlja tudi Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) in udeležence prvenstva redno obvešča o razvoju nevihte, ki prinaša veliko količino padavin in vetrove do 140 kilometrov na uro.

Medtem ko naj bi tajfun Haikui zvečer že počasi zapustil otočje, Slovenijo ob 14.10 po slovenskem času oziroma 21.10 po lokalnem čaka ura resnice. Po treh zmagah v prvem delu jo v uvodnem nastopu drugega dela čaka zasedba Avstralije, ki z devetimi igralci iz lige NBA sodi med glavne favorite za najvišja mesta na tem prvenstvu.

Avstralija, ki si je kot najvišjeuvrščena reprezentanca iz Oceanije na tem SP že zagotovila mesto na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu, je na Okinavi prepričljivo premagala Finsko in Japonsko ter za tri točke izgubila proti Nemčiji, s katero se bo Slovenija pomerila v nedeljo ob 13.10.

Avstralija ima v postavi kar nekaj igralcev, ki so na OI v Tokiu osvojili bronasto medaljo po zmagi nad Slovenijo, hkrati pa so dodali nekaj mlajših košarkarjev, med katerimi izstopa Josh Giddey, član Oklahoma City Thunder, ki je ob Luki Dončiću eden od kandidatov za prvi, zgodovinski trojni dvojček na svetovnih prvenstvih.

Dvajsetletni Giddey se mu je približal na prvi tekmi proti Finski - 14 točk, 9 skokov, 8 podaj, Luka Dončić pa v sredo proti Zelenortskim otokom - 19 točk, 9 podaj, 7 skokov.

Poleg Giddeyja so člani lige NBA še Dyson Daniels (New Orleans Pelicans), Matisse Thybulle (Portland Trail Blazers), Patty Mills (Atlanta Hawks), Josh Green in Dante Exum (oba Dallas Mavericks), Joe Ingles (Orlando Magic), Xavier Cooks (Washington Wizards) ter Jack White (Oklahoma City Thunder).

Slovenija ima z Avstralijo kar nekaj neporavnanih računov. Poleg poraza v tekmi za bron v Tokiu 2021, ki je sledila nesrečnemu razpletu s Francijo v polfinalu, je starejšim slovenskim reprezentantom dobro ostala v spominu nešportna poteza Avstralije na SP 2014 na Kanarskih otokih. Tedaj so Avstralci v zadnjem krogu predtekmovanja namerno izgubili tekmo z Angolo, da so se v nadaljevanju izognili ZDA. Na njih je nato naletela Slovenija in izpadla v četrtfinalu.

"Le kako bi lahko to pozabil. Spomnim se vsake akcije, vsakega koša. Jaz živim za košarko in takih stvari res ne morem pozabiti," je v pogovoru s slovenskimi novinarji na Okinavi dejal Klemen Prepelič. "Ta tekma bo veliko bolj pomembna. Gre za vse ali nič. Zmaga nad zagotavlja četrtfinale, poraz pa nas močno oddalji od cilja. Zavedamo se, da ima Avstralija izjemno močno ekipo, a tudi mi iz tekme v tekmo igramo bolje. Če bomo tekmeca zadržali pod 85 točkami, imamo dobre možnosti za zmago," je dodal Klemen Prepelič, ki je po treh tekmah s povprečjem 17 točk 20. strelec SP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord