J. B./STA | 1. 9. 2023, 07:59

Dve skrajnosti enega košarkarskega obračuna: ali korak proti raju ali neprijeten zavoj v težave (VIDEO)

Profimedia

Na svetovnem prvenstvu bo danes vroče, da bi bilo težko bolj. Sloveniji se ponuja imenitna priložnost, toda če je Luka Dončić in soigralci ne bodo izkoristili, se zna zgoditi, da se bodo znašli v precejšnjih težavah.

Slovenski košarkarji imajo prvo priložnost za uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva, Avstralci pa zadnjo možnost, da se prebijejo do Manile, kjer se bodo delile medalje in olimpijske vozovnice.

Avstralci so ob gostiteljih Francozih edini, ki že imajo zagotovljeno mesto v Parizu 2024, saj so ne glede na rezultat dvoboja s Slovenijo najvišjeuvrščena reprezentanca iz Oceanije na tem SP. Hkrati so na Okinavi v slabšem položaju kot Slovenci, saj so v prvem delu izgubili tekmo z Nemčijo.

Čeprav ima Slovenija v nedeljo ob 13.10 še tekmo z Nemčijo, so slovenski košarkarji odločeni, da si že danes zagotovijo pot na Filipine oziroma med osem najboljših reprezentanc.

Kapetan Luka Dončić je dan pred tekmo povedal, da dvoboj z Avstralci, ki so Slovenijo nazadnje premagali v obračunu za bron na OI v Tokiu, zagotovo ne bo lahek, bo pa pokazatelj, česa je Slovenija zmožna na SP. Prvi zvezdnik prvenstva in tudi vodilni strelec tekmovanja (povprečje 30 točk) po prvem delu hkrati verjame, da je Slovenija sposobna premagati tako Avstralijo kot Nemčijo.

FIBA

Malo verjetno je, da bo lahko selektor Aleksander Sekulić na tekmi, ki se bo začela ob 14.10, računal na Jako Blažiča, ki še vedno čuti posledice padca gruzijskega igralca nanj. Ostali člani slovenske reprezentance so pripravljeni na boj. To je zelo pomembno, zmaga je danes krvavo potrebna. V primeru poraza bi se Slovenija lahko znašla v neprijetnem položaju. Potem bi morala za vsako ceno premagati Nemčijo in upati na dober položaj v morebitnem krogu treh reprezentanc z enakim številom točk.

"Ko igramo proti favoriziranim ekipam, igramo bolje. Res pa je, da nas čakata dve super kakovosti ekipi. Najprej Avstralci, ki imajo v svojih vrstah kar devet košarkarjev iz lige NBA in zelo atletsko zasedbo," pred petkovim obračunom pravi Sekulić. Pred tekmo Slovenija - Avstralija se bosta na Okinavi ob 10.30 pomerili Nemčija in Gruzija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol