J. B. | 31. 8. 2023, 13:50

Aleksander Sekulić je zaradi Luke Dončića jezen na sodnike: slovenski selektor si želi, da bi delivci pravice zvezdnika ...

Profimedia

Slovenska košarkarska reprezentanca se pripravlja na bitko z Avstralijo, Aleksander Sekulić pa ima pred tekmo tudi prav posebno sporočilo za sodnike.

Slovenija je na 19. svetovnem prvenstvu v košarki pričakovano zabeležila tri zmage proti Venezueli, Gruziji in Zelenortskim otokom, naslednji dve preizkušnji proti Avstraliji in Nemčiji pa bosta pokazali, do kam lahko seže zasedba kapetana Luke Dončića.

Slovenija je izkoristila ugoden žreb v prvem delu in se s polnim izkupičkom uvrstila v drugi del. Napredovanje v četrtfinale si lahko zagotovi najprej v petek ob 14.10 proti Avstraliji ali v nedeljo ob 13.10 z Nemčijo.

"Prvi del načrta smo izpolnili. Uvrstili smo se med 16 najboljših reprezentanc na svetu, zdaj pa prihajajo precej močnejši nasprotniki. Bali smo se predvsem Gruzije, ki je bila v naši skupini najtrši oreh, a smo jo s pravim odnosom suvereno premagali," je v uvodu pogovora s slovenskimi novinarji na Okinavi povedal selektor Aleksander Sekulić.

FIBA

"Košarka, ki so jo igrale Venezuela, Zelenortski otoki ali tudi Gruzija, je težko primerjati z naslednjimi tekmeci, ki spadajo v sam svetovni vrh in so med glavnimi favoriti za medalje. Igrali smo, kot je bilo potrebno, da smo naprej odnesli vseh šest točk," je nadaljeval Sekulić, ki ob zadnji zmagi ni mogel računati na poškodovanega Jako Blažiča.

Proti takšnim vedno dobro

"Avstralija bo zagotovo že pravi test. Po mojih izkušnjah tekme proti favoriziranim ekipam vedno igramo dobro, res pa je, da ima Avstralija super kakovostno ekipo z devetimi igralci iz lige NBA. Tudi Nemčija ima močnejšo ekipo kot na lanskem evropskem prvenstvu, ki ga je končala na tretjem mestu," pravi Sekulić.

Profimedia

Luka Dončić je s povprečjem 30 točk na tekmo prvi strelec svetovnega prvenstva. Proti Zelenortskim otokom se je močno približal novemu epskemu dosežku - prvemu trojnemu dvojčku v zgodovini svetovnih prvenstev. Tekmo je končal z 19 točkami, 9 podajami in 7 skoki.

"Luka ima vedno tarčo na hrbtu. Vsak tekmec se hoče preizkusiti z njim in se dokazati. Na vsaki tekmi prejme veliko udarcev, zato sem kar malce jezen, da ga sodniki ne zaščitijo. Vse ekipe proti njemu igrajo po načelu, ne morejo nam sodniki dosoditi toliko osebnih napak, kolikor jih lahko naredimo," je dejal Sekulić in nadaljeval: "Luka iz tekme v tekmo dokazuje, da je pravi vodja in kapetan."

"Vsako leto je boljši igralec in vsakič prinese nekaj novega v reprezentanco. Vlogo kapetana je vzel zelo resno. To se vidi na vsakem koraku. V najtežjih trenutkih rad prevzame odgovornost oziroma glavno vlogo tako v obrambi kot napadu."

"Je pa res, da potrebujemo celo ekipo. Luka potrebuje pomoč soigralcev. Všeč mi je bila reakcija nekaterih posameznikov na teh treh tekmah. Fantje prihajajo v formo, zato se veselim prihajajočih tekem," je še povedal selektor Aleksander Sekulić. Glede vrnitve Jake Blažiča je bil selektor zadržan. Dejal je, da bodo spremljali njegovo stanje oziroma poškodbo vezi v hrbtu in čakali na zeleno luč zdravniške službe. Šele ko bo začel trenirati, bo znova v igralskem kadru. Povedano drugače: njegove možnosti za nastop proti Avstraliji so majhne...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol