J. B. | 30. 8. 2023, 15:22

Slovenski stroj melje dalje! Košarkarji ostajajo brez praske, v drugi del svetovnega prvenstva stoodstotni (FOTO+VIDEO)

FIBA

Zelenortski otoki so dokazali, da so zelo dobro košarkarsko podkovani, toda kljub temu niso uspeli preprečiti naslednjega zmagovitega pohoda slovenske reprezentance.

Po zmagah nad Venezuelo in Gruzijo je Slovenija na svetovnem prvenstvu v košarki na kolena spravila še Zelenortske otoke in se kot stoodstotna podaja v drugi del tekmovanja.

Slovenska izbrana vrsta je tretji obračun in zadnjega v skupini F dobila z 92:77, ob tem pa je zanimivo, da je visoko slavila kljub temu, da Luka Dončić ni imel ravno najboljšega dneva v svoji karieri. Slovenski zvezdnik je že res dosegel 19 točk in v statistiko vpisal tudi sedem podaj in devet skokov, da je iz igre zadel le 5 od 17 metov. K sreči so bili razigrani številni drugi: Klemen Prepelič je dosegel 18 točk, Aleksej Nikolić in Bine Preprelič sta se ustavila pri enajstih, dejansko pa je bil le Gregor Glas tisti, ki je ostal brez doseženega koša.

Sledita Nemčija in Avstralija

Poleg Slovenije se je v naslednji krog iz skupine F prebila še Gruzija, Venezuela in Zelenortski otoki pa bosta igrala le še za končno razvrstitev. Slovenija se bo v drugem krogu pomerila z Nemčijo (petek) in Avstralijo (nedelja), za četrtfinale pa bo morala premagati vsaj enega od obeh nasprotnikov.

FIBA

Slovenija, ki je tekmo odigrala brez poškodovanega Jake Blažiča, se je v prvi četrtini s tekmecem mučila bolj, kot je bilo pričakovati. Zelenortski otoki so odlično ustavljali Luko Dončića; slovenski zvezdnik je v uvodnem delu tekme zadnjega kroga predtekmovanja dosegel zgolj šest točk. K sreči so bili njegovi soigralci strelsko dobro razpoloženi in ne glede na vse je na prvi odmor Slovenija odšla s prednostjo - 24:21.

Ne glede na le šest doseženih točk je bil Luka Dončić glavni akter dveh najlepših akcij prve četrtine, obe si lahko ogledate v priloženih posnetkih.

Rezultatsko presenetljivo precej izenačena bitka se je nadaljevala tudi v drugi četrtini, v kateri so bili Slovenci že res ves čas korak pred tekmecem, toda slednji se nikakor ni želel predati. Dončić je bil strelsko še naprej bolj kot ne neviden, v tem delu igre je v statistiko vpisal zgolj štiri točke.

FIBA

Ob tem je pravzaprav neverjetno, da je zvezdnik Dallasa svoj prvi koš iz igre dosegel šele v zadnji minuti prvega polčasa (koš si lahko ogledate v spodnjem posnetku)! Pred tem je statistiko polnil le s prostimi meto. No, toda njegova vloga vseeno ni bila zanemarljiva, navsezadnje je marljivo skakal (5) in tudi podajal (6) soigralcem, ki so bili k sreči pri strelu. Tudi po njegovi zaslugi je Slovenija na odmor odšla z vodstvom - 45:38.

V tretji četrtini je tudi Dončić pritisnil na plin, "naravnal roko" in prispeval pomemben delež k temu, da je Slovenija končno nekoliko bolj ušla žilavemu nasprotniku. Walter Tavares in soigralci so se sicer dobro borili, a počeli ogromno individualnih napak, ki so bile voda na slovenski mlin. Četa selektorja Aleksandra Sekulića je tretji del tekme končala s 14 točkami naskoka (69:55). Tedaj je bilo bolj kot ne že jasno, kako se bo vse skupaj končalo ... 

Zadnja četrtina je bila le rutinski sprehod Slovencev do tretje zaporedne zmage. Tekmecu je dokončno pošla sapa, Sekulićevi varovanci pa so brez pretiranih težav rešetali njegovo mrežico.

Luka Dončić je lahko že kar nekaj minut pred koncem odšel na zaslužek počitek, ki mu je prišel še kako prav. Že kaj kmalu ga bo Slovenija še kako potrebovala ... Končalo se je z visoko zmago Slovenije, Zelenortski otoki so na koncu padli s +15.

FIBA
FIBA
FIBA
FIBA
FIBA

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord