5. 9. 2023, 13:53 | Vir: STA

Litva se je v četrtfinalu zaletela v previsoko oviro (imamo prvega polfinalista letošnjega prvenstva)

Profimedia

Zmagovalci vse od druge četrtine pa do konca srečanja niso bili niti za trenutek ogroženi.

Košarkarji Srbije so danes v uvodni četrtfinalni tekmi v Manili visoko ugnali Litvo s 87:68 (24:25, 49:38, 73:55) in si priigrali prvo polfinalno vstopnico na svetovnem prvenstvu na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji.

Profimedia

Litovci naleteli na previsoko oviro

Danes ob 14.40 bo na sporedu drugi četrtfinalni par med Italijani in Američani. V sredo sledita še preostala obračuna med Nemčijo in Latvijo ob 10.45 ter ob 14.30 še med Kanado in Slovenijo. V primeru zmage nad Kanado bodo Slovenci v polfinalu igrali prav s Srbijo.

Čeprav so Litovci v zadnji tekmi drugega dela prvenstva v skupini J presenetljivo ugnali prve favorite za naslov iz ZDA s 110:104 in si zagotovili prvo mesto v skupini, so v četrtfinalu prileteli na previsoko oviro. Srbi so od druge četrtine naprej prevzeli pobudo in hitro razblinili vse dvome o današnjem zmagovalcu.

Profimedia

Srbi celotno tekmo višali prednost

Uvodno četrtino so košarkarji Litve še dobili s 25:24, a so jih Srbi že v drugi povsem nadigrali in jo dobili s 25:13. Do konca dvoboja so prednost še nekoliko povišali, največ je bila celo 25 točk, ko so sredi zadnje četrtine vodili že z 82:57, njihova zmaga pa nikoli ni bila resneje ogrožena.

Pri Srbih je z 21 točkami blestel Bogdan Bogdanović, še 17 jih je ob šestih skokih pristavil Filip Petrušev. Pri košarkarjih z Baltika je bil s 14 točkami in devetimi skoki najuspešnejši Tadas Sedekerskis, s 13 točkami mu je sledil Rokas Jokubaitis.

Profimedia

Najboljše štiri reprezentance se bodo pomerile v petek

Poražence četrtfinalnih obračunov v četrtek čakata prvi tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Te sicer ne bodo imele večjega tekmovalnega pomena, saj se za evropske ekipe boj za olimpijske vozovnice začenja v polfinalu.

Tekme najboljših štirih reprezentanc so na sporedu v petek, 8. septembra. V soboto sledita še drugi tekmi za 5. oziroma 7. mesto. Tekma za bron je v nedeljo ob 10.30, finale pa bo ob 14.40.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol