A. B. | 1. 9. 2022, 15:53

Vse, kar morete vedeti o EuroBasketu, da boste lahko na kavi prijatelje podučili o naši zlati ekipi

Facebook/Košarkaška zveza Slovenije/Fiba/fotomontaža

Slovenska ekipa z Luko Dončićem in Goranom Dragićem na vrhu ima kot aktualni evropski prvak na hrbtu ogromno tarčo. Tekme bodo zagotovo napete, zato smo za vas pripravili vse pomembne informacije, s katerimi se boste tudi sami zagotovo naučili česa novega. 

Začelo se bo 41. evropsko prvenstvo v košarki (EuroBasket), na katerem bo slovenska košarkarska reprezentanca nastopila že devetindvajsetič. Naši zlati reprezentati, ki so leta 2017 dvignili zmagovalni pokal, bodo letos tako branili ne le svoj naslov zlate reprezentance, temveč tudi naslov četrte ekipe z zadnjih olimpijskih iger in pete reprezentance na Fibini lestvici. 

Vse od osamosvojitve leta 1991 je Slovenija redna udeleženka evropskega prvenstva. To bo za nas že štirinajsti zaporedni nastop na EuroBasketu. 

Zbrali smo nekaj zanimivih dejstev o letošnjem prvenstvu, ki bodo zagotovo zanimiva tudi za tiste, ki niso strastni košarkarski navijači. 

Tekme bodo v štirih državah 

Osrednja gostiteljica EuroBasketa bo Nemčija. V Kölnu bo izvedena četrtina skupinskega dela, v Berlinu pa bo izveden celoten zaključni del tekem. 

Preostale tri skupine prvega dela EP bodo potekale v Gruziji (Tbilisi), Italiji (Milano) in na Češkem (Praga).

Veste, kdaj bo zaigrala Slovenija? 

Prvenstvo se v Kölnu in Tbilisiju začenja prvega septembra, dan zatem se bodo tekme odvile v Milanu in Pragi. Kdaj bo zaigrala naša reprezentanca preverite na spodnji fotografiji, na kateri lahko razberete tudi, da se bomo borili proti ekipam Litve, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Nemčije in Francije. 

Uredništvo

Naši zlati reprezentanti 

Zlato reprezentanco sestavljajo: Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Luka Rupnik, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Žiga Samar in Mike Tobey. 

Kdo so aktualni favoriti in ali imamo možnost za zmago? 

Veliko športnih navdušencev in strokovnjakov meni, da gre za eno najmočnejših evropskih prvenstev v zgodovini, zato je favoritov več, med njimi pa se nahajajo sami nekdanji prvaki. 

Poleg Slovenije visoko kotirajo še Francija, Srbija in Grčija, tradicionalno konkurenčni pa sta tudi Španija in Litva.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec