1. 9. 2022, 07:49 | Vir: STA

Začenja se košarkarski spektakel: vse oči uprte v Slovenijo, ki brani naslov prvakov!

Profimedia

Slovenski košarkarski navdušenci odštevajo zadnje ure do začetka 41. evropskega prvenstva. Luko Dončića, Gorana Dragića, Vlatka Čančarja in drugih devet slovenskih junakov prva ura resnice čaka že popoldne s prvo tekmo proti močnemu nasprotniku.

Slovenija je v Kölnu v središču pozornosti. Kot aktualni evropski prvak iz Istanbula 2017 in z Luko Dončićem na čelu ima na hrbtu ogromno tarčo, ki tekmece vabi k dokazovanju, hkrati pa predstavlja breme in odgovornost.

Dodaten pritisk je izbrancem selektorja Aleksandra Sekulića naložila Mednarodna košarkarska zveza (Fiba), ki je Slovenijo postavila v vlogo favorita za najvišja mesta.

Slovenija bo danes v dvorano, ki sprejme 19.000 gledalcev, prišla v dresih z našitkom, ki tekmece opozarja, da pred njimi stoji aktualni evropski prvak.

Na drugi strani pa bo imela reprezentanco, ki je na prejšnjih velikih tekmovanjih redno posegala po medaljah, manjkala je le na lanskih olimpijskih igrah v Tokiu, kamor ji je pot pred domačimi gledalci v Kaunasu preprečila prav Slovenija.

Tekma se je tedaj končala z izidom 96:85, Luka Dončić pa je zbral 31 točk, 13 podaj in 11 skokov. Vlatko Čančar je dodal 18 točk, Jaka Blažič 16 in Mike Tobey 13. Skupno sta se Slovenija in Litva srečali osemnajstkrat; Slovenija je zmagala le šestkrat.

"Pred nami je zelo pomembna tekma proti Litvi. Na vsakem koraku sicer slišimo primerjave z lanskimi kvalifikacijami za olimpijske igre, a šlo bo za povsem drugačen dvoboj. Reprezentanca Litve je vedno vredna spoštovanja. Vsekakor je tudi tokrat kandidat za najvišja mesta in medalje. Prepričan sem, da nas čaka dobra tekma s hudim bojem za vsako žogo," je dan pred dvobojem povedal Aleksander Sekulić.

Najbolj izenačeno prvenstvo doslej 

"Pred nami je zahteven turnir, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo. Prvenstvo bo eno najbolj izenačenih doslej, saj je večina reprezentanc v najmočnejših zasedbah. Dobro smo trenirali, ekipa je pripravljena in komaj čakamo na uvodno tekmo proti Litvi," pa je dodal kapetan Goran Dragić.


 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIBA EuroBasket (@eurobasket)

Slovenijo v nadaljevanju predtekmovanja čakajo Madžarska (sobota, 20.30), Bosna in Hercegovina (nedelja, 17.45), Nemčija (torek, 20.30) in Francija (sreda, 17.15). V nadaljevanje eurobasketa oziroma v osmino finala v Berlin se bodo uvrstile prve štiri ekipe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.