M. M. | 11. 8. 2022, 15:09

Vzornik Luke Dončića v zgodovino: kaj so mu pripravili?

Profimedia

Najboljšega nemškega košarkarja vseh časov in verjetno tudi najboljšega evropskega košarkarja v zgodovini je doletela prav posebna čast, ki je ni bil deležen še noben košarkar na svetu.  

Nemška košarkarska zveza je potrdila, da bo upokojila reprezentančni dres s številko 14 v čast legendarnemu Dirku Nowitzkemu, ki je bil mentor Luki Dončiću, ko je ta prišel v najboljšo ligo na svetu. Luka in Dirk se odlično razumeta kot soigralca in tudi v odnosu mentor-učenec.

Nowitzki je z nemško izbrano vrsto osvojil bron na svetovnem prvenstvu v Indianapolisu leta 2002 in srebro na evropskem prvenstvu leta 2005 v Beogradu, prvak lige NBA pa je postal leta 2011 z Dallas Mavericks.

Nemec je bil izbran tudi v ekipo najboljših 75 igralcev v zgodovini lige NBA, ki je letos praznovala 75 obletnico obstoja.

"Počaščen in ponižen, da sem bil vključen v ekipo ob 75. obletnici! Posebna noč, ki je ne bom nikoli pozabil," je svoje občutke v zapisu na Twitterju delil z oboževalci.

Slovesnost ob upokojitvi s številko 14 v čast Nowitzkega bo 1. septembra v Kölnu ob odprtju evropskega prvenstva v košarki. 

Prvič v zgodovini bo neka reprezentanca upokojila številko košarkarja, Nowitzki pa je poudaril, da je za to počaščen.

Vedno pripravljen igrati za Nemčijo

"Počaščen sem bil, ko mi je idejo predstavila nemška košarkarska zveza. Bilo je lepo presenečenje in že sem navdušen nad vsem, kar me čaka v Kölnu. Sem ambasador EP in komaj čakam na razburljive tekme z velikimi ekipami ter upam, da bodo navijači v Kölnu in Berlinu napolnili dvorane in ustvarili odlično vzdušje," je dejal Nowitzki.

Profimedia

Predsednik nemške košarkarske zveze Ingo Weiss je dejal, da si Nowitzki zasluži to priznanje.

"Če si je kdo to zaslužil, je to Dirk. Vedno je bil pripravljen igrati za Nemčijo in odigral je neverjetno na vseh 153 tekmah za našo reprezentanco," je povedal Weiss, s katerim bi se verjetno strinjal sleherni košarkarski navdušenec. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol