18. 5. 2022, 18:09 | Vir: STA

Zakaj je kazen za ruske košarkarje dobra novica za Slovenijo?

Profimedia

Sankcije nad Rusijo in Belorusijo se vse bolj širijo tudi na športno področje, najnovejši ukrep je zdaj potrdila Evropska košarkarska zveza. Kaj so sprejeli?

Vodstvo Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) je potrdilo izključitev Rusije in Belorusije na prihodnjih košarkarskih tekmovanjih. Namesto ruskih košarkarjev bo na moškem svetovnem prvenstvu v košarki nastopila slovenska izbrana vrsta.

Rusijo in Belorusijo bodo nadomestile druge države

Izvršni odbor Fibe je odločitev o izključitvi sprejel po ruski invaziji na Ukrajino. Tekmovanj na ozemlju teh dveh držav do nadaljnjega ne bo.

Ti ukrepi ruske in beloruske košarkarje izključujejo iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji leta 2023. Prav tako ruske košarkarice ne bodo smele nastopiti na letošnjem svetovnem prvenstvu v Avstraliji, njihovo mesto bodo zasedle košarkarice iz Portorika.

Prav tako ukrepi Rusijo izključujejo iz 3x3 turnirjev na letošnjem svetovnem prvenstvu. Fiba je mesto na ženskem svetovnem prvenstvu dodelila Izraelu, na moškem pa Sloveniji.

K izključitvi dvojice držav pozvali tudi Evropsko zvezo

Od Evropske košarkarske zveze se prav tako pričakuje, da bo sprejela enako odločitev. Ruski košarkarji bi morali namreč letos nastopiti na evropskem prvenstvu v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem.

"Vodstvo Fibine lige prvakov in evropski odbor Fibe, sta bila pozvana, da na tem mestu sprejmeta ustrezne odločitve za prihajajoča reprezentančna in klubska tekmovanja," so sporočili iz mednarodne zveze, in dodali: "spremljali bomo dogajanje in, če bo potrebno, sprejeli nadaljnje ukrepe."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.