N. V. | 5. 4. 2023, 22:39

Znano je, kdo bo na svetovnem prvenstvu vodil naše košarkarje

Profimedia/FIBA/fotomontaža

Iz košarkarskih krogov so prihajali namigi o spogledovanju s selektorsko zamenjavo. Je Aleksander Sekulić obdržal službo selektorja članske reprezentance?

Na slovenskem košarkarskem odru so v zadnjih mesecih bile vse glasnejše govorice, da bi Aleksander Sekulić lahko že v kratkem ostal brez službe selektorja članske reprezentance. To je že res popeljal na svetovno prvenstvo, ki bo letos na sporedu med avgustom in septembrom, toda velik spodrsljaj na zadnjem evropskem prvenstvu ni ostal pozabljen.

Poročali smo, da naj bi bil glavna želja košarkarske zveze Igor Kokoškov, pomočnik trenerja pri Brooklynu, ki je leta 2017 Slovenijo popeljal do naslova evropske prvakinje. Po neuradnih informacijah pa naj bi se za menjavo na selektorski klopi zavzemali tudi nekateri najvidnejši slovenski košarkarji.

Znano, kdo bo vodil košarkarsko reprezentanco

Zdaj dvomov ni več. Tehtnica se je dokončno nagnila na stran dosedanjega šefa stroke, je za Sportklub zatrdil predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec. 

Slovensko moško člansko reprezentanco bo torej tudi na svetovnem prvenstvu 2023 vodil Aleksander Sekulić.

Profimedia

"On je vrh naše košarkarske stroke. Ne bomo ga izgubili," je povedal Erjavec. Predsednik je še poudaril: "Stojimo za njim. Še več, če kdo med igralci meni, da selektor nima avtoritete, naj v reprezentanco niti ne hodi."

Priznal je, da ga sicer še vedno skeli poraz na EuroBasket 2022. "Iz tistega poraza se moramo nekaj naučiti. Smo se in se bomo. O tem smo se odkrito pogovorili," je navrgel, a o podrobnostnih ni želel razpravljati.

Selektor Sekulić

"Prav je, da selektor, ki je Slovenijo popeljal na svetovno prvenstvo, reprezentanco na tem tekmovanju tudi vodi," je še povedal za Sportklub in spomnil, v kakšnih okoliščinah se je Sekulić uvrstil na svetovno prvenstvo: z močno okrnjeno zasedbo in vsega dva meseca po velikem razočaranju v Berlinu. Poleg tega je to tudi selektor, ki je z reprezentanco navduševal v Tokiu.

FIBA

Sekulić trenutno službuje v Rusiji, kjer uspešno vodi košarkarsko ekipo Lokomotiv Kuban, se bo tako v zgodovino zapisal kot prvi selektor, ki je Slovenijo vodil na treh največjih tekmovanjih – olimpijskih igrah, evropskem prvenstvu in naposled še svetovnem prvenstvu.

Svetovno prvenstvo

Slovenska reprezentanca bo sicer poleti še četrtič v zgodovini nastopila na svetovnem prvenstvu. Tekmovanje bomo lahko spremljali med 25. avgustom in 10. septembrom.

Imena tekmecev bo izvedela po žrebu, ki ga bo Manila (Filipini) gostila čez natančno dva tedna. Že zdaj pa je jasno, da bo poletna reprezentančna akcija ena najbolj odmevnih v zgodovini. Izbrana vrsta bo namreč na mednarodni oder še tretjič stopila z Luko Dončićem, tokrat v vlogi enega največjih zvezdnikov svetovne košarke.

FIBA

Ob tem pa ne gre spregledati dejstva, da se bodo na svetovnem prvenstvu delile tudi prve vstopnice za nastop na olimpijskih igrah 2024. Da bi si Slovenci že letos zagotovili nastop v Parizu, bi morali svetovno prvenstvo v Aziji končati kot prva ali druga evropska reprezentanca – Francija ima kot gostiteljica že zagotovljen nastop. V nasprotnem primeri pa četo Aleksandra Sekulića prihodnje leto čakajo dodatne kvalifikacije, podobne tistim iz leta 2021 v Kaunasu.