J. B. | 23. 9. 2022, 21:00

Pripravili smo pregled 10 največjih uspehov slovenskih športnih herojev: od Glorie Kotnik do Luke Dončića

Bobo

Nikoli ne sodi veličine na podlagi velikosti. Slogan, ki ga je na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki za svojega izbrala naša nogometna reprezentanca, bi težko bolje opisal športno dušo slovenskega naroda. 

Čeprav v deželici na sončni strani Alp živi le okrog dva milijona evrov, je Slovenija država neverjetnih športnih dosežkov in podvigov. Leto 2022 bo v zgodovino slovenskega športa brez dvoma zapisano z zlatimi črkami. Čeprav ga še ni konec, nam je že postreglo s številnimi neverjetnimi uspehi. Na dan slovenskega športa, ki je od predlani dalje celo državni praznik, smo se spomnili desetih največjih uspehov naših športnikov.

Kristjan Čeh: svetovni prvak v metu diska
Mati narava ga je obdarila s kar 206 centimetri, čeprav so ga vabili tudi v košarko, rokomet, boks in plavanje, pa se je Kristjan Čeh odločil za atletiko. In zadel v polno. Leto 2022 je bilo za Ptujčana sanjsko, postreglo je z vrhuncem njegove kariere. Julija je v Oregonu osvojil naslov svetovnega prvaka v mestu diska, in to celo z rekordom svetovnih prvenstev (71,13 metra). Prav tako se je pri 23 letih in 153 dneh v zgodovino atletike vpisal kot najmlajši svetovni prvak v metu diska. Sila uspešno poletje je še nadgradil avgusta, ko je v Münchnu z metom 68,28 metra postal evropski podprvak.

Twitter/TOI Sports

Urša Bogataj: prva zlata olimpijka po Tini Maze
Leto 2022 je bilo tudi olimpijsko leto. Od 4. do 20. februarja so se najboljši zimski športniki mudili v Pekingu, kjer so blesteli tudi Slovenci. Ti so domov prinesli sedem kolajn, po zaslugi Urše Bogataj tudi zlato v posamičnih športih. Tedaj 26-letna športnica iz Briš pri Polhovem Gradcu je slavila na srednji skakalnici in postala prva zlata slovenska olimpijka po Tini Maze. Njen uspeh je v Pekingu še nadgradila Nika Križnar z osvojeno bronasto kolajno.

Bobo

Janja Garnbret: kar trojna evropska prvakinja
Da je Janja Garnbret svetovni športni fenomen, ni daleč od resnice. Triindvajsetletna Korošica je v športnem plezanju osvojila vse, kar se je osvojiti dalo. Bila je državna prvakinja, bila je evropska prvakinja, bila je svetovna prvakinja, bila je olimpijska prvakinja. Vse. Nov odmeven dosežek ji je uspel na letošnjem evropskem prvenstvu v Münchnu, kjer je slavila v vseh disciplinah, v katerih je nastopila. Domov se je vrnila kot trojna evropska prvakinja!

Instagram/Janja Garnbret

Luka Dončić: z Dallasom v konferenčnem finalu lige NBA
Da bo Luka Dončić na leto 2022 vedno gledal tudi s precejšnjo mero grenkobe, drži kot pribito. V prvi vrsti zaradi spodletelega nastopa na evropskem prvenstvu, toda kar zadeva njegovo igranje v ligi NBA, bi bil težko bolj zadovoljen. Dončić je Dallas popeljal v konferenčni finale zahoda, potem ko je v polfinalni seriji blestel proti Phoenixu. Na sedmih tekmah je dosegel kar 228 točk oziroma v povprečju 32,5 na obračun! Februarja je bil izbran za igralca meseca na zahodu, vnovič se je prebil tudi v prvo enajsterico tekme vseh zvezd.

Profimedia

Odbojkarska reprezentanca: četrto mesto na svetovnem prvenstvu
Slovenski odbojkarji so tisti, ki že nekaj časa še kako razvajajo športno javnost v deželici na sončni strani Alp. V letih 2015, 2019 in 2021 so bili evropski podprvaki, letos pa so velik korak naprej naredili tudi na svetovnem prvenstvu. Čeprav so na odbojkarskem SP zaigrali šele drugič, so se prebili vse do polfinala. Tam jim je hrbet obrnila tudi sreča, v polfinalu so izgubili z Italijo, na tretji tekmi še z Brazilijo. In čeprav so se odbojkarji domov vrnili tudi nekoliko razočarani, jim nič ne more vzeti dejstva, da so se podpisali pod enega največjih slovenskih športnih uspehov vseh časov.

FIVB

Križnar, Zajc, Bogataj, Prevc: olimpijski prvaki v mešani ekipni tekmi
Na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu so sploh prvič v zgodovini tekmovanja organizirali tudi tekmo mešanih ekip v smučarskih skokih. Slovenske barve so branili fanta Peter Prevc in Timi Zajc ter dekleti Urša Bogataj in Nika Križnar. Slovenska zasedba je bila razred zase, drugouvrščena Rusija je zaostala kar za 110 točk. Zlato je več kot zasluženo končalo v njihovih rokah, Peter Prevc pa je ob tem postal prvi Slovenec s celotnim kompletom olimpijskih zimskih odličij.

Profimedia

Tadej Pogačar: po dveh zmagah še drugo mesto na dirki vseh dirk
Čeprav je bil Danec Jonas Vingegaard premočan nasprotnik, je Tadej Pogačar tudi na letošnji dirki po Franciji, na kateri je dosegel tri etapne zmage, dokazal svoje mojstrstvo. Fant iz Komende je Tour de France po dveh zaporednih zmagah tokrat zaključil na drugem mestu, a domov kljub vsemu odšel polnih rok. Nagradi za drugo mesto je dodal priznanje za najboljšega mladega kolesarja in tretjega najboljšega po točkah. 

dpa/STA

Hokejska reprezentanca: stoodstotni nazaj med elito
Vse od leta 2017 dalje so od daleč opazovali dogajanje med svetovno hokejsko elito, letos pa so se risi med najboljše vrnili na zares fenomenalen način. Varovanci selektorja Matjaža Kopitarja so se na turnirju divizije I na domačih tleh poigrali z vsemi tekmeci in se med elito vrnili stoodstotni. Na štirih tekmah so dosegli štiri zmage, ob tem dosegli 22 zadetkov in jih prejeli vsega pet. Na odločilni tekmi z Madžarsko so imeli ob sebi tudi zveste navijače, med obračunom je dvorana Tivoli pokala po šivih.

Instagram/Hokejska zveza Slovenije

Gloria Kotnik: prvič v karieri, in to kar na olimpijskih igrah
Če bi morali med številnimi slovenskimi športnimi uspehi v letu 2022 poiskati najbolj čustveno zgodbo, bi se zagotovo odločili za uspeh Glorie Kotnik. Slovenska deskarka na snegu je na olimpijskih igrah v Pekingu spisala zares čudovito pravljico o uspehu. Leto dni po rojstvu otroka in vsega dva meseca po vrnitvi s porodniškega dopusta je na Kitajskem, kamor se je uvrstila skozi šivankino uho, osvojila bronasto kolajno v paralelnem slalomu. Zanjo so bile to – verjeli ali ne – sploh prve stopničke na velikih tekmovanjih!

Profimedia

Tim Gajser: še četrti naslov svetovnega prvaka
Čeprav Slovenci veljamo za narod, ki ima rad bencinske športe, pa z vidika športne uspešnosti nikdar nismo bili ravno pri vrhu. Toda po zaslugi Tima Gajserja se je spremenilo tudi to. Fant iz Makol v Halozah iz sezone v sezono dokazuje, da je pravi mojster v vožnji z motornim kolesom. Leto 2022 je bilo zanj vnovič polno uspehov in zmagoslavij. V elitnem razredu MXGP je še četrtič postal svetovni prvak, potem ko je že slavil tudi v letih 2016, 2019 in 2020. 

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol