25. 2. 2024, 11:41 | Vir: STA

Nihče mu ni kos: Marco Odermatt s popolnim nizom skupni zmagovalec zime

Profimedia

26-letniku gre vse kot po maslu. 

Marco Odermatt bo tretjo sezono po vrsti končal kot skupni zmagovalec svetovnega pokala alpskih smučarjev. Šestindvajsetletni Švicar bo 24. marca v Saalbachu v Avstriji dvignil veliki kristalni globus. Do konca sezone je še deset tekem, a si je pred prvim izzivalcem zagotovil neulovljivih 1001 točk zaloge. To bo njegova tretja velika krogla.

Odermatt je skupni zmagovalec v seštevku zime postal z novo vrhunsko predstavo, ko je konkurenci odčital novo lekcijo na tekmi v Palisades Tahoeju na meji med ameriškima zveznima državama Kalifornijo in Nevado. V soboto zvečer je zmagal na svoji 10. zaporedni veleslalomski tekmi. "Trenutno je vse naravnost popolno," je dejal švicarski zvezdnik, potem ko je v tej sezoni neporažen v veleslalomu.

Profimedia

Vendar Odermattu v kalifornijskem letovišču na območju Sierre Nevade ni šlo vse po načrtih. Norvežan Henrik Kristoffersen je s sijajno finalno vožnjo Odermatta, ki je bil kot vodilni po prvi vožnji zadnji na startu, postavil pred velik izziv. A ga je Švicar zmogel ter slavil z majhno prednostjo 12 stotink sekunde.

"Bilo je zelo napeto," je v prvi izjavi za Eurosport priznal Odermatt, ki je pred Kristoffersenom po prvi vožnji vodil za 15 stotink sekunde. "Vem, kaj me je čakalo, za to sem moral pritisniti na plin do zadnjega zavoja," je dejal Odermatt. "Vem, da lahko smučam hitreje od drugih, in to je bilo vsekakor potrebno pri tej zadnji vožnji."

Zmagal na desetih zaporednih tekmah v eni disciplini

Z zmago je Odermatt postal tretji alpski smučar v zgodovini svetovnega pokala, ki je zmagal na desetih zaporednih tekmah v eni disciplini. Tako se je pridružil slovitemu Švedu Ingemarju Stenmarku, ki je v letih od 1978 do 1980 zmagal na 14 zaporednih veleslalomih, in sloviti Avstrijki Annemarie Moser-Pröll, ki je v letih od 1972 do 1974 osvojila 11 zaporednih zmag v smuku.

Profimedia

Prav na območju Olympic Valleyja, prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1960, je moral Švicar pred enim letom nazadnje priznati veleslalomsko premoč Avstrijcu Marcu Schwarzu, ko je vodil po prvi vožnji, nato pa je bil drugi. A o tem ni razmišljal, ko je bil v soboto na startu finala.

"Mislim, da vem, kako se soočiti s to situacijo, ko kot zadnji stojim na vrhu," je dejal. "Všeč mi je občutek, pomeni, da si bil najboljši v prvi vožnji, vse je pripravljeno za odlično finalno vožnjo." Ko se je pognal na progo, je bila proga že zdelana. "Smučati moraš gladko in zavzeti višjo linijo, poleg tega moraš smučati pametno pri nekaterih vratcih, in tako sem lahko prišel do cilja, tudi z nekaj sreče, ko so bile stotinke na moji strani," je dejal.

Te stotinke so mu omogočile, da je pridobil novih 100 točk svetovnega pokala, da si je zagotovil 1001 točk razlike pred Avstrijcem Manuelom Fellerjem v boju za skupni naslov. Odermatt vodi tudi v veleslalomskem, superveleslalomskem in smukaškem seštevku. Le v slalomu ne tekmuje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord