K. Ž. | 23. 5. 2024, 16:00

Odločitev je padla: Schumacherjeva družina bo dobila 200.000 evrov

Profimedia

Zaradi izmišljenega intervjuja bo družina Schumacher bogatejša za 200.000 evrov.

Revija Die Aktuelle je želela svoje bralce prevarati z objavo izmišljenega intervjuja z Michaelom Schumacherjem. Kot je zdaj poročal Übermedien, mora revija za svojo neprimerno objavo družini Michaela Schumacherja plačati 200.000 evrov odškodnine.

Revija iz založbe Funke je lani objavila domnevni intervju s sedemkratnim svetovnim prvakom formule 1. Na naslovnici so intervju označili za "svetovno senzacijo". Izkazalo pa se je, da je bil intervju popolnoma izmišljen. Šele na koncu domnevnega pogovora je bilo navedeno, da je na vprašanja odgovarjala umetna inteligenca in ne Michael Schumacher, poroča nemški Bild.

Michael Schumacher in Norbert Haug

Michael Schumacher in Norbert Haug

Profimedia

Tiskovni svet je po objavi javno kritiziral oglaševanje domnevnega intervjuja. "To resno zavajanje bralcev bo škodila verodostojnosti tiska," so dejali.

Družina dirkača, ki se je leta 2013 hudo poškodoval v smučarski nesreči, je po objavi lažnega intervjuja pravno ukrepala. Funke se je za intervju opravičil in natisnil popravek. "Ta neokusen in zavajajoč članek se ne bi smel nikoli pojaviti. Nikakor ne dosega standardov novinarstva, ki jih mi in naši bralci pričakujemo od založnika, kot je Funke," so zapisali.

Prav tako je vodstvo odpustilo odgovorno urednico Anne Hoffmann, ki pa razrešitve ni sprejela in je zdaj dosegla pravico na münchenskem sodišču. Sodišče je ugotovilo, da je bila odpoved nesorazmerna, Funke pa je že vložil pritožbo.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave