11. 5. 2022, 18:06 | Vir: STA

Aleksander Čeferin na kongresu Uefe: "Možen je drugačen svet."

Twitter/Vincze Loránt

Zbranim delegatom je dejal, da je naloga nogometa biti vzor širši družbi. 

Predsednik evropske nogometne zvezde je izpostavil, da je do potrditve reforme prišlo po široki razpravi z različnimi deležniki v nogometu. "Ko Uefa prisluhne večini klubov, navijačev, trenerjev in potegne črto pod sistemom kvalifikacij za Uefina tekmovanja na podlagi koeficientov, zmaga nogomet."

Tudi sicer je nogomet v času družbenih pretresov zadnjih let naredil pomembne korake za stabilnost in pozitiven razvoj, je še ocenil Aleksander Čeferin

V tej luči je izpostavil zgodovinske sankcije na nogometnem področju proti Rusiji zaradi invazije Ukrajine. Ukrepi Uefe proti Rusiji so "nujne, ker tradicija športne nevtralnosti ni vzdržna v času vojne v letu 2022".

Čeferin je ocenil, da evropski nogomet z Uefo na čelu kaže, da je možen drugačen svet. "Vsak dan dokazujemo, da v svetu odpornosti in upanja, v katerem ne tiči vse v moči, dobičku in cinizmu, je zmagovalka družba kot celota." Aleksander Čeferin je pozdravil odziv evropskega nogometa na različne izzive v dveh letih turbulentnosti in krize, so zapisali na uradnem Twitter profilu Uefe. 

Šport je poraženec konflikta

Nogomet je sicer ob sankcijah eden od poražencev, tudi ob dejstvu, da so sankcije prizadele nogometaše, trenerje in navijače, ki s trenutnim dogajanjem nimajo ničesar, je ocenil. "Vendar nismo imeli druge izbire, kot da zapustimo našo cono udobja in ukrepamo ... z namenom prispevati k temu, da bi politični voditelji v Evropi delovali v dobro miru," je dejal.

Izpostavil je še hiter odziv Uefe na lanski poskus nekaterih največjih klubov za ustanovitev konkurenčne zaprte lige. Zanj je projekt takoimenovane superlige zaključen. Hkrati je opozoril pred nadaljevanjem miselnosti, ki poganja tovrstne predloge. "Ti milijarderji ne razumejo koncepta, da na nogometnem igrišču, tako kot v življenju, lahko izgubiš proti manjšemu."

Priložnost za vse

Evropska zveza ima po mnenju Čeferina nalogo, da zagovarja splošni interes nogometa pred ozkim interesom vplivne manjšine. "Skupaj z Združenjem evropskih klubov in klubi smo ostali zvesti našim vrednotam: športni uspeh na prvem mestu ... in vsebina pred dobičkom."

Od leta 2004 je program #UEFAHatTrick v razvoj evropskega nogometa vložil skoraj 2,5 milijarde evrov.

V obdobju 2024–2028 bodo razdelili dodatnih 935 milijonov evrov članicam Uefe, kar je za 21 % (160 milijonov evrov) več kot v prejšnjem ciklu, so zapisali pri Uefi.

"Zavezani smo zagotavljati, da vsi v našem športu dobijo priložnost. Da lahko majhni igrajo proti velikim in da jih na presenečenje vseh včasih tudi premagajo. To je tisto, kar dela našo igro lepo," je povedal Čeferin.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ