29. 4. 2022, 18:57

Uefa bo dala prednost zgodovinsko uspešnim klubom: zakaj?

Profimedia

Evropske lige upajo, da bo Uefa opustila načrte za posebno obravnavo klubov na podlagi zgodovinskih dosežkov.

Pričakujejo, da bodo našli "skupni jezik" z vodilnim organom evropskega nogometa, je v petek potekala seja generalne skupščine lig. Izvršni odbor Uefe naj bi naslednji mesec potrdil nov format lige prvakov od leta 2024. "Imeli smo zelo dober dialog z Uefo," je dejal Claus Thomsen, predsednik upravnega odbora evropskih lig.
 
Uefa se je dogovorila o načrtih za prenovljen turnir s 36 ekipami aprila lani, dan po tem, ko je 12 klubov ustanovilo zdaj odpovedano 'Evropsko superligo'.

Novi predlogi bi dvema ekipama, ki se ne uspeta uvrstiti v domače lige, omogočili vstop v ligo prvakov na podlagi petletnega "klubnega koeficienta Uefe".

Kritiki pravijo, da to daje prednost tradicionalno "večjim" klubom in jim daje varnostno mrežo, če v sezoni slabo nastopajo. Toda Thomsen je dodal: "Mislim, da bomo glede tega našli skupni jezik."

"Pričakujemo, da ima Uefa šport v središču evropskih in domačih tekmovanj." V začetku tega meseca je mreža Premier League Združenja nogometnih navijačev označila Uefin načrt za "vrnitev k diskreditirani ideji evropske superlige".

Za privržence in proti bogatim vlagateljem

"Pozivamo Uefo, naj dokaže, da deluje v interesu širše nogometne skupnosti in njenih navijačev, ne le v interesu redkih bogatih vlagateljev in državnih klubov, ki so pred manj kot letom dni poskušali uničiti evropski nogomet. družina," je pisalo v izjavi klubov.

"Povečanje števila tekem za več kot 50 odstotkov bo škodilo veliki večini klubov in koristilo le redkim," je po srečanju v Istanbulu dejal predsednik Thomsen. "Imeti moramo manjše število krogov."

Izvršni odbor Uefe bo načrte obravnaval na srečanju na Dunaju 10. maja.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ