J. B./STA | 1. 12. 2022, 10:43

Aleksander Čeferin ostro obračunal s svojimi nasprotniki: "Kdo so ti ljudje? Niti minute niso delali v nogometu!"

Aleksander Čeferin.

Profimedia

Prvi mož evropske nogometne zveze je znan po svojem ostrem jeziku, s katerim se je še enkrat več lotil tudi vseh tistih, ki bijejo bitko z organizacijo, ki jo vodi znani Slovenec.

Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je v Bruslju na forumu Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport (EYCS) še enkrat okrcal pobudnike superlige ter mednarodno nogometno zvezo (FIFA). Obenem je pohvalil Ukrajince, ki v zahtevnih časih niso opustili nogometa.

Med obiskom Uefe doživeli svoj Waterloo

Petinpetdesetletni Čeferin je v Bruslju na forumu v začetku tega tedna pozval k ohranitvi evropskega modela športa. Kot je znano že nekaj časa, bo evropsko sodišče v Luksemburgu sredi decembra podalo prve zaključke glede domnevne zlorabe monopolnega položaja, kar Uefi očitajo pobudniki superlige.

"Kdo so ti ljudje? Niti minute niso delali v nogometu, zastopajo sami sebe. Kje se nahajajo? Težko je vedeti, so povsod in nikjer, ko pa so v začetku novembra vendarle pristali na naše povabilo za obisk na Uefi, so doživeli svoj Waterloo," je bil oster Čeferin.

Poudaril je, da Uefa vselej veliko večino svojih prihodkov vrača nogometu, četudi je zaradi prestavljenega evropskega prvenstva nastala velika finančna luknja.

"Tekmovanja smo pripravljeni organizirati tudi z izgubo. Z vsemi ravnamo s spoštovanjem. Ciper, Estonija, Litva, Malta in Romunija so ene od držav, ki bodo gostile ženska in moška mladinska evropska prvenstva v naslednjih letih. Vsa ta tekmovanja prinašajo izgubo, a mi to vidimo kot investicijo. Tu nismo zato, da bi ponujali zabavo in kovali dobičke," je poudaril na forumu.

Med drugimi temami je Čeferin govoril tudi o podnebnih spremembah, človekovih pravicah v povezavi s svetovnim prvenstvom v Katarju ter korupciji. Opozoril je na razlike med Uefo in Fifo, saj pravi, da je Uefa od samega začetka spodbujala enakopravnost.

Prvi, ki pobegnejo, ko postane težko

Posebej se je Čeferin dotaknil vojne v Ukrajini. "Klobuk dol Ukrajincem, ki še naprej igrajo nogomet v tako brutalnih razmerah. Oni razumejo, kaj je nogomet in sprašujem se, ali jim je kdo izmed tistih, ki v nogometu iščejo zgolj stranke in dobiček, ponudil roko? To se ni zgodilo, saj ti ljudje razumejo le zapuščanje, so prvi, ki pobegnejo, ko postane težko," je še enkrat več okrcal hlastanje po dobičku.

Profimedia

Za konec je izrazil upanje, da se bo niz kriz, ki jim je bil svet v zadnjih letih priča, kmalu končal: "Če bomo držali skupaj in spoštovali skupne vrednote, se lahko postavimo po robu vsaki krizi."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.