21. 10. 2022, 11:32 | Vir: STA

Aleksander Čeferin vnovič obračunal s tremi velikani nogometa: "Vaša ideja je mrtva"

Profimedia/fotomontaža

Prvi mož ene najpomembnejših športnih organizacij na svetu se trenutno mudi na obisku v Argentini, kjer je vnovič spregovoril o odmevnem projektu tako imenovane superlige.

Po besedah predsednika evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina, ki se trenutno mudi na delovnem obisku v Buenos Airesu, je projekt superlige kot elitnega nogometnega tekmovanja v Evropi kljub novemu poskusu snovalcev "mrtev".

"Tu smo, da se pogovarjamo o nogometu, to (superliga, op. a.) pa ni nogomet," je novinarjem v Argentini povedal 55-letni Slovenec.

Pred dnevi so trije klubi Real Madrid, Barcelona in torinski Juventus pod vodstvom Nemca Bernda Reicharta, nekdanjega prvega moža televizije RTL, začeli nov poskus evropske superlige. Med drugim so se ustanovitelji tokrat vzdržali prvotnega načrta pretežno zaprte lige s stalnim članstvom. Kljub temu so predstavniki nemških klubov, med njimi tudi bavarski velikan Bayern, vnovič izrazili jasno nasprotovanje projektu.

V nekaj urah jih je odstopilo devet

Projekt tako imenovane superlige je v prvotni obliki aprila 2021 hitro propadel. Uefa, ki organizira trenutno najpomembnejše mednarodno klubsko tekmovanje, ligo prvakov, mu je močno nasprotovala. Od 12 ustanovnih klubov, ki so sprva zahtevali odcepitev, jih je devet v le nekaj urah odstopilo od projekta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NK Domžale (@nkdomzale)

Pri naslednjih korakih bo ključna odločitev sodišča Evropske unije (ECJ), ali Uefa in Mednarodna nogometna zveza (Fifa) delujeta kartelno pri nasprotovanju superligi. Real, Barcelona in Juventus so namreč že pred časom na sodišču v Madridu vložili tožbo proti Uefi ter Fifi zaradi domnevne zlorabe položaja, primer pa je španski sodnik predal ECJ v Luksemburgu. Končna odločitev ECJ se pričakuje v začetku leta 2023.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord