3. 10. 2022, 18:54 | Vir: STA

Čeferin nikomur ne da Uefe, zaradi Slovenije pa je skakal in preklinjal

Profimedia

Priznal je, da ustvarja pritisk na Matjaža Keka. 

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na kongresu Mednarodnega združenja športnih novinarjev (Aips) v Rimu potrdil, da bo prihodnje leto spet kandidiral za prvega moža evropskega nogometa in da bo verjetno edini kandidat. Sedeminštirideseti volilni kongres Uefe bo 5. aprila 2023 v Lizboni.

"Dobil sem petinpetdeset pisem podpore prav toliko članic naše zveze in bi bilo noro, da ne bi kandidiral. Videti je, da bom edini kandidat. Leta 2023 bodo volitve tudi v Mednarodni nogometni zvezi (Fifi), mislim, da Evropa zanje ne bo imela svojega kandidata," je pojasnil Čeferin. Prepričan je tudi, da bosta svetovno prvenstvo leta 2030 gostila Portugalska in Španija.

Na čelu Uefe že šest let

Štiriinpetdesetletni slovenski pravnik je na čelu Uefe od leta 2016. Nedavno se je kot predsednik krovne evropske zveze uspešno boril proti načrtom vodstva Fife, da bi bila lahko svetovna prvenstva v prihodnosti na vsaki dve leti, pisne pohvale članic je dobil za vodenje evropskega nogometa v času pandemije novega koronavirusa, prav tako je uspešno zaustavil poskus ustanovitve evropske superlige.

Občasno se pojavljajo tudi kakšne obtožbe, kot je ta, da naj bi zaposloval veliko Slovencev na sedežu Uefe. "Pet Slovencev je zaposlenih v Uefi, ki so vsi po vrsti več kot sposobni za opravljanje svojih nalog. Ne le, da se mi to ne zdi pretirano, če bi pogledali v preteklost, bi videli, kaj vse se je dogajalo pred menoj," je to zavrnil Čeferin.

Slovenski nogomet

"Z vsem spoštovanjem do drugih športov: uvrstitev na Euro v nogometu je približno tako kot polfinale ali finale v drugih športih na evropskih prvenstvih. Ob vseh težavah, ki jih imajo ljudje, so včasih jezni na vse, kar čisto razumem. A samo šport pa res združuje! Videli ste pri odbojki in košarki, pri katerih smo bili vsi domoljubi. Sam sem gledal – na srečo sem bil sam doma, da me ni nobeden slišal, ker sem tako skakal in preklinjal. Nogomet pa je vseeno kralj športa: če se uvrstimo na Euro, bo to velika stvar. Zdaj sem ustvaril pritisk na Radenka Mijatovića in Matjaža Keka, a kar naj ga imata," se je po poročanju MMC Čeferin ob tem odgovoru nasmejal.

Nov način tekmovanj

Novi tekmovanji Uefe, ligo narodov in konferenčno ligo, je ocenil pozitivno. "Veliki kritiki uvedbe tekmovanj sedaj govorijo, zakaj nismo šli na večje stadione. Finale konferenčne lige je bilo celo močnejše od evropske lige. Liga narodov pa je nastala namesto prijateljskih tekem, s tekmovalnim nabojem je zelo pritegnila navijače."

Profimedia

Pri napovedi novega načina tekmovanj v evropskem nogometu je navedel, da bodo spremembo prinesle možnost nastopa vsem klubom stare celine. Ligaški model tekmovanja bo po njegovem mnenju prinesel tudi več negotovosti in tekmovalnosti. "Pri sedanjem načinu po skupinah je lahko že po dveh tekmah jasno, kdo bo napredoval."

Kršenje človekovih pravic?

Predsednik Uefe je potrdil, da Rusija ne more tekmovati v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, kot tudi, da zaenkrat beloruski nogometaši in klubi lahko do nadaljnjega nastopajo.

Glede kritik o kršenju človekovih pravic, predvsem tujih delavcev na gradbiščih, v Katarju, kjer bo konec leta svetovno prvenstvo, je ocenil, da je že sama izvedba pomagala pri reševanju težav, ki so se v zadnjem obdobju izboljšale.

Korupcija v nogometu

Pozval je države, da naj se pridružijo Uefi pri preganjanju korupcije v nogometu, kot je denimo prirejanju izidov tekem, in da bolj pomagajo s pomočjo pri odkrivanju in kaznovanju, "saj Uefa nima policije in drugih podobnih institucij pregona".

Superliga

Prvi mož madridskega Reala Florentino Perez je pred dnevi znova dejal, da še vedno delajo na projektu superlige. "Nihče jim tega ne prepoveduje, mislim pa, da je to neuresničljivo. Bolj bi morali delati na vzdržnosti klubov, ki jih vodijo. Zame ideja superlige več ne obstaja, zadnja pobuda kaže, da je želja po elitizmu, ki bi uničila evropski nogomet, še vedno pri nekaterih prisotna. A menim, da superliga ni več niti v obliki ideje."

Profimedia

Ocenil je, da ni več možnosti v koledarju, da bi uvedli nova nogometna tekmovanja. "Vsakemu poznavalcu nogometa je bilo jasno, da bi uvedba svetovnega prvenstva na dve leti 'požrla' vse drugo, vključno z olimpijskimi igrami. S predsednikom Fife Giannijem Infantinom imamo 95 odstotkov soglasja pri nogometnih vprašanjih, ostalih pet pa je zelo zanimivih za različne javnosti, posebej željne škandalov. Oba braniva svoje organizacije, skupaj pa nogomet," je navedel Čeferin.

Izpostavil je velik prispevek afriških nogometašev pri razvoju evropskega nogometa in uspehov klubov, ki jih je pozval, da jim ne prepovedujejo nastopov za reprezentance.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.