19. 5. 2022, 14:10 | Vir: STA

Amnesty International z ostrimi obsodbami nad Fifo: zahtevajo vsaj 418 milijonov evrov

Profimedia

Fifo obsojajo, da nogometno prvenstvo organizira v državi, ki ne zagotavlja primernih razmer za ohranjanje človekovih pravic. 

Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) od Mednarodne nogometne zveze (Fifa) zahteva vsaj 440 milijonov dolarjev (približno 418 milijonov evrov).

Po mnenju AI bo tako krovna nogometna organizacija prispevala za pomoč pri odpravljanju zlorab tujih delavcev v Katarju, gostitelju letošnjega svetovnega prvenstva.

AI je skupaj z drugimi organizacijami za človekove pravice in različnimi skupinami nogometnih navijačev ta teden pisal predsedniku Fife Gianniju Infantinu, v katerem vztraja, da gre za minimalni znesek za ustanovitev posebnega programa pomoči.

Gre za znesek, ki je enak celotnemu nagradnemu skladu Fife za letošnji mundial, ki bo od 21. novembra do 18. decembra.

Pri AI menijo, da bi tak program finančnih nadomestil pomagal družinam migrantov, ki so umrli pri infrastrukturnih projektih v Katarju vse od leta 2010, in tudi poškodovanim, ter povrnil stroške tistim delavcem, ki so jim brezvestni delodajalci zadržali plačila ali so bili prisiljeni plačati pristojbine za zaposlitev.

Program, za katerega AI meni, da bi ga morala financirati tudi katarska vlada, bi moral delovati tudi pri preprečevanju zlorab delavcev migrantov v prihodnosti, so sporočili iz organizacije.

V pismu Infantinu so zapisali: "Ko je Fifa dodelila svetovno prvenstvo Katarju, je vedela ali bi morala vedeti, kakšna tveganja to pomeni za pravice delavcev migrantov glede na slabo stanje človekovih pravic v tej državi in prepoved sindikatov."

Pa vendar je Fifa to storila, še piše v pismu, ne da bi Katarju postavila kakršne koli pogoje za zaščito pravic delavcev: "Z dodelitvijo svetovnega prvenstva 2022 Katarju je Fifa prispevala k zlorabi delavcev migrantov, ki so delali na projektu SP in povezanih projektih, ki so sledili."

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ