26. 7. 2022, 11:05

Barcelona izsiljuje igralce: zmanjšanje plače ali odhod drugam

Profimedia

Katalonski ponos pretresajo škandali. Denar, ki jim ga je požrla pandemija, je treba nadomestiti in uprava se ne ozira na moralna načela, ko poskuša zakrpati finančno luknjo.

Nekdanji igralec Manchester Uniteda Gary Neville je vezistu Barcelone Frenkieju de Jongu svetoval, naj razmisli o pravni tožbi, in trdi, da ga njegov klub ustrahuje.

Nizozemski reprezentant je glavna prestopna tarča Manchester Uniteda, njegov nekdanji šef (sodelovala sta pri nizozemskem Ajaxu) Erik ten Hag pa ga obupano želi pripraviti do podpisa.

Višina prestopa naj ne bi bila sporna, saj sta se kluba menda dogovorila za ceno 75 milijonov evrov.

Barca ostaja v težkem finančnem položaju in po poročanju športnega časnika AS so nekdanjemu igralcu Ajaxa povedali, da mora sprejeti 50-odstotno znižanje plače, če želi ostati v prestolnici Katalonije.

Kljub temu mu Blaugrana še vedno dolguje 17 milijonov evrov odloženih plač, potem ko se je med pandemijo covida-19 leta 2020 strinjal z znižanjem plače.

Nemoralna dejanja

Neville je ostro obsodil Barcino ravnanje z De Jongom, njihova dejanja označil za "nemoralna" in pozval sindikat profesionalnih nogometašev, FIFPRO, naj vskoči.

"De Jong bi moral razmisliti o pravni tožbi proti Barceloni in vsi igralci bi morali stati za njim!" je Neville zapisal na Twitterju.

"Klub, ki zapravlja bogastvo za nove igralce, medtem ko tistim, ki jih ima pod pogodbo, ne plačuje celotnega zneska, krši dogovor in je nemoralen. FIFPRO bi moral ustaviti ustrahovanje in to preprečiti."

Veliki prestopi ne trpijo, igralci pa

Kljub temu da je v velikih denarnih dolgovih, je Barca podpisala pogodbo s Franckom Kessiejem, Andreasom Christensenom, Raphinho in Robertom Lewandowskim.

Uspelo jim je podpisati novo pogodbo z Ousmanejem Dembelejem pod za igralca slabšimi pogoji in delajo na pogodbi za branilca Seville Julesa Koundeja.

Predsednik kluba Joan Laporta upa, da bo položaj rešil z načrtovanimi nadaljnjimi pogovori.