M. M. | 18. 7. 2022, 15:56 | Vir: STA

Ukrajinski klub zahteva odškodnino od Fife

Twitter/Athletiic

Mednarodna nogometna zveza je zaradi ruske invazije na Ukrajino odprla izredni prestopni rok za tuje igralce in trenerje v ruskih in ukrajinskih klubih.  

Ukrajinski nogometni klub Šahtar Doneck je na mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani vložil zahtevo po 50-milijonski odškodnini.

Šahtar od Mednarodne nogometne zveze (Fifa) zahteva odškodnino, ker je zaradi pravila, da igralcem v Ukrajini avtomatično prenehajo pogodbe, ostal brez 50 milijonov evrov od morebitnih prestopov tujcev.

Skladno s tem so bile pogodbe igralcev in trenerjev s klubi v Ukrajini avtomatsko prekinjene, tiste s klubi v Rusiji pa bi lahko igralci enostransko prekinili. Obe pravili sta veljali do konca sezone 30. junija.

Nato pa je 21. junija Fifa podaljšala uredbo tujim igralcem in trenerjem, ki zdaj velja do 30. junija 2023. Začasna prekinitev pogodbe pomeni, "da so igralci in trenerji brez pogodbe do 30. junija in lahko torej prosto podpišejo pogodbo z drugim klubom brez kakršnih koli posledic," je sporočila Fifa.

Trinajstkratni ukrajinski prvak Šahtar, ki je redno nastopal v ligi prvakov, vendar je zaradi vojne v vzhodni Ukrajini že od leta 2014 domače tekme igral le v drugih mestih, je imel pod pogodbo 14 tujih igralcev.

Glede na poročilo na Casu je Šahtar želel prodati tuje igralce, da bi pridobil sredstva, saj mu je ruska invazija že tako močno zmanjšala prihodke. Nogomet je v Ukrajini prekinjen vse od ruskega napada 24. februarja.

"Zaradi odločitve Fife je Šahtar izgubil možnost prestopa štirih tujih igralcev za skupno vsaj 50 milijonov evrov," je direktor kluba Sergej Palkin zapisal v pismu predsedniku Fife Gianniju Infantinu.

"Vsi verjamejo, da smo nogometna družina. Ta odločitev pa je preprosto prečrtala ta slogan. Nismo nogometna družina, ker nikomur ni mar za ukrajinske klube. To je sramota. Fifa ne skrbi za nas," je dejal Palkin v pogovoru za Athletic.