28. 4. 2022, 16:49 | Vir: STA

Bo morala Barcelona domače nogometne tekme igrati na drugem stadionu?

Profimedia

V slovitem španskem nogometnem klubu so napovedali večje spremembe. Le česa se lotevajo?

Katalonski nogometni velikan Barcelona bo poleti 2023 začasno dobil novo domovanje. Kot je sporočil klub, bodo takrat začeli temeljito prenovo stadiona Camp Nou. Eno sezono bo tako Barca igrala na olimpijskem stadionu v Barceloni. Gradbena dela bodo v celoti končali predvidoma v sezoni 2025/26.

Profimedia

Dvofazni projekt

Dogovor o začasni selitvi sta sklenila klub in mestne oblasti v Barceloni. Prvi del obnovitvenih del oziroma posodabljanja stadiona Camp Nou se bo začel že letos poleti. V prvi fazi bodo uredili prvo in drugo nadstropje stadiona ter porušili objekte, ki so jih ob stadionu zgradili v zadnjih desetletjih.

Zahtevnejši del prenove pa bo sledil poleti 2023, do takrat bo Barca domače tekme še lahko igrala na svojem stadionu, tudi kapaciteta bo le nekoliko manjša kot doslej. Naslednje leto pa bodo začeli zahtevnejšo stopnjo, saj bodo podrli del dosedanjih tribun in stadion na delu, kjer ima tri nadstropja, še dogradili.

Profimedia

V sezoni 2023/24 bo tako Barca igrala domače tekme na olimpijskem stadionu na Montjuicu, ki je bil osrednje prizorišče olimpijskih iger leta 1992. Za nogometne tekme lahko sprejme 60.000 gledalcev. V sezoni 2024/25 pa se bo blaugrana že lahko vrnila na svoj stadion, a prenova še ne bo končana, tako da bo v tisti sezoni na voljo le polovična kapaciteta.

Za prenovo najeli visok kredit

Kot so sporočili iz kluba, bo projekt Espai Barca, kot se imenuje prenova stadiona in celotnega območja ob njem, stal približno 1,5 milijarde evrov, za projekt pa so v klubu najeli kredit v tej vrednosti. Največ, in sicer 900 milijonov, bodo namenili za prenovo stadiona, 420 za novo dvorano Palau Blaugrana za košarko in rokomet ter 20 milijonov za ureditev stadiona Johana Cruyffa, kjer igra druga ekipa Barcelone.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord