J. B./STA | 21. 11. 2022, 13:12

Dobrodošli v letu 2022: nogometaši v Katarju želeli podpreti pravice istospolno usmerjenih, odgovorni zagrozili z resnimi sankcijami

Profimedia/fotomontaža

Kapetani nekaterih najboljših nogometnih reprezentanc so na svetovnem prvenstvu želeli nositi prav posebne trakove. Z vse prej kot demokratično potezo jim je mednarodna zveza to ostro prepovedala.

Potem ko je mednarodna nogometna zveza vsem reprezentancam na svetovnem prvenstvu v Katarju zagrozila, da jih v primeru opozarjanja na človekove pravice lahko doletijo tudi športne sankcije, so reprezentance odstopile od napovedanega nošenja mavričnih trakov na roki. Pri Fifi so medtem pripravili uradne trakove z odobrenimi gesli.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manuel Neuer Fan Account (@neuer_s2)

Kapetani več nogometnih reprezentanc so se že konec septembra odločili, da bodo v znak podpore v Katarju nosili posebne kapetanske trakove proti diskriminaciji. Med njimi so tudi zvezdniki svetovnega formata, kot so kapetan Anglije Harry Kane, Nemčije Manuel Neuer, Nizozemske Virgil van Dijk in drugi.

Razočarani zaradi neprilagodljivosti Fife

A temu načrtu se je uprla Fifa, ki je sporočila, da se lahko nošenje neuradnih trakov na tekmi kaznuje z rumenim kartonom. Tako še nekaj ur pred tekmo Anglija - Iran ni bilo znano, ali bo Kane nosil mavrični kapetanski trak v državi, kjer so istospolne zveze kazensko preganjane. Fifa je ob tem sporočila, da bodo kapetani lahko namesto mavričnih po želji nosili uradne Fifine kapetanske trakove z družbeno koristnimi sporočili, med njimi: "Nogomet združuje svet", "Rešimo planet" in "Brez diskriminacije".

Po grožnjah Fife je sedem evropskih ekip, ki so nameravale nositi mavrični trak "One Love" oziroma Ena ljubezen v prid vključevanju in proti diskriminaciji, vendarle opustilo protest z mavričnimi trakovi.

Kot so reprezentance zapisale v skupni izjavi za javnost, kapetani zaradi grožnje Fife s "športnimi sankcijami" ne bodo nosili trakov podpore. "Fifa je bila zelo jasna, uvedla bo športne sankcije, tudi možnost opozorila z rumenim kartonom, če bodo naši kapetani nosili trakove na igrišču. Kot nacionalne zveze ne moremo zahtevati od naših igralcev, da tvegajo kazni," je v sporočilu zapisalo sedem zvez. Anglija, Wales, Belgija, Danska, Nemčija, Nizozemska in Švica so se zato odločili, da njihovi kapetani ne bodo tvegali morebitnih rumenih kartonov, obenem pa so zapisali, da so "razočarani zaradi neprilagodljivosti Fife".

Do te organizacije čutijo prezir

Na odločitev Fife, ki je zagrozila igralcem s sankcijami ob neupoštevanju pravil glede opreme, se je z razočaranjem odzvalo angleško in valižansko združenje navijačev FSA, ki je Fifo obtožilo izdaje. "Danes do te organizacije čutimo prezir, saj je pokazala svoje prave barve, ko je zagrozila s kaznovanjem igralcev z rumenim kartonom in na ta način pokazala rdeč karton strpnosti," so slikovito zapisali pri FSA.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NG JORDAN (@jngcy23)

Medtem pa je angleška zveza (FA) zapisala, da bi globo z veseljem plačala. "Običajno bi v takšni situaciji morali plačati globo in vedno smo govorili, da bi to z veseljem storili. Pripravljeni bi bili plačati kazen, ker se nam zdi pomembno, da izkažemo svojo podporo vključevanju," so zapisali pri FA in dodali, da ne želijo podvreči igralcev zagroženim športnim sankcijam.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol