J. B. | 7. 12. 2022, 13:06

Dva slovenska zvezdnika, dve različni usodi: Handanović začenja novo kariero, Oblaka lovita angleška velikana

Profimedia/fotomontaža

Creme de la creme slovenskega, evropskega, svetovnega nogometa. Eden prihaja iz Ljubljane, drugi iz Škofje Loke. Oba sta mojstra poklica, ki ga opravljata. In pred obema so sila pestri meseci.

Država z vsega dvema milijonoma prebivalcev in kar dvema vratarjema, ki sta se v zgodovino nogometa zapisala kot ena najboljših vseh časov. Samir Handanović je v prvi italijanski ligi odigral neverjetnih 560 tekem, 74-krat je bil na delu v evropskih pokalih, z Interjem je bil tudi italijanski prvak. Ljubljančan je živa legenda kluba iz Milana.

Medtem Jan Oblak že osem let uspešno brani gol Atletica. S klubom iz Madrida je igral v finalu lige prvakov, osvojil ligo Europa in slavil v evropskem superpokalu. Bil je španski prvak in kar šestkrat slovenski nogometaš leta. Za Atletico je zbral zajetnih 372 nastopov.

Po zelo dolgem času na klopi za rezerve

Tako pred Handanovićem kot tudi pred Oblakom je zdaj poletje, v katerem bi se za oba lahko vse postavilo na glavo. Oba zreta korenitim spremembam v oči. Handanović je pri osemintridesetih prišel do konca svoje nogometne poti.

Pri Interju ni več številka ena, na klop za rezerve ga je izrinil kamerunski čuvaj mreže Andre Onana.

Prvič v skoraj dveh desetletjih se je moral soočiti z dejstvom, da ne igra redno. Prav tako mu poleti poteče pogodba z Interjem in nove skoraj zagotovo ne bo podpisal. Vsaj takšne, s katero bi ostal del igralskega kadra Interja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Samir Handanovic (@samirhandanovic)

Toda Milančani ga želijo vseeno zadržati v svojih vrstah. Glavni trener Simone Inzaghi ga noče izgubiti. Zaradi dveh ključnih razlogov: ker je izjemen profesionalec in v garderobi uživa status velikega vodje. Ko govori, so vsi tiho. Kar pove, to upoštevajo vsi. Zato je Inzaghi vodstvu Interja že predlagal, da bi Handanovića zadržali v klubu in mu namenilo vlogo v strokovnem štabu članske ekipe nerazzurrov. Možarkarju iz Fužin, ljubljanskega blokovskega naselja, naj bi bila ideja zelo všeč. Tako zelo, da je po poročanju italijanskih medijev že sprejel odločitev o koncu igralske kariere in začetku trenerske.

Po Tottenhamu tudi Manchester United

Kar zadeva 29-letnika iz Škofje Loke, mu o koncu kariere še ni treba razmišljati. Vseeno bi se poleti zanj lahko marsikaj spremenilo. Po slabem desetletju pri Atleticu je prišel do točke, ko bo moral sprejeti najpomembnejšo odločitev kariere: ali slednjo končati pri Atleticu ali pa morda izkusiti še kaj drugega.

Če se bo odločil za slednjega, bo lahko izbiral med velikani. Španski mediji poročajo, da sta zanimanje za Oblaka v zadnjih tednih pokazala tako londonski velikan Tottenham kot tudi Manchester United, eden najboljših angleških klubov vseh časov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Oblak (@oblakjan)

Ne glede na to, kako se bosta Handanović in Oblak odločila po koncu aktualne sezone, nič ne bo spremenilo naslednjega dejstva: oba bosta za vse večne čase z zlatimi črkami zapisana v zgodovino slovenskega nogometa. A ne samo slovenskega ...

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord