18. 5. 2022, 15:17 | Vir: STA

Enakopravnost: nogometaši in nogometašice bodo imeli isto plačo

Profimedia

Po uspehih ženske reprezentance in veliki podpori javnosti, so se na zvezi odločili, da bodo rešili spor glede enakosti. 

Ameriška nogometna zveza je potrdila dogovor, ki ga je o enakosti plač z nogometašicami dosegla februarja. V skladu s kolektivno pogodbo, ki jo je objavila zveza, bo ta odslej enako plačevala moško in žensko reprezentanco. 

Ženska reprezentanca ZDA in krovna ameriška zveza sta tako rešili večletni spor glede enakosti plač, ki je trajal od leta 2016. Odslej bo zveza zagotovila enake plače za ženske in moške reprezentance na vseh prijateljskih tekmah in turnirjih, vključno s svetovnim prvenstvom.

"Sporazumi, ki veljajo do leta 2028, vsebujejo: izenačenje denarne nagrade svetovnega pokala FIFA, enake pristojbine za videz in igralni bonusi, prvič doslej delitev marketinških prihodkov komercialna," so zapisali na Twitterju ženske ameriške reprezentance. 

Enakomerno razdeljena sredstva

Do zdaj je zveza tudi nagrade za nogometašice in nogometaše določala na podlagi plačil Mednarodne nogometne zveze. Na primer, za moško svetovno prvenstvo leta 2018 je Fifa namenila 380 milijonov evrov, od tega 36 milijonov prvakinji Franciji, medtem ko je za žensko svetovno prvenstvo leta 2019 namenila 28,5 milijona evrov, od tega 4 milijone evrov prvakinji ZDA.

Za naslednja svetovna prvenstva bo ameriška nogometna zveza združila sredstva, ki jih bo prejela od Fife. Deset odstotkov bo odštela, preostanek pa enakomerno razdelila med 46 igralk in igralcev obeh reprezentanc.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ