J. B., L. K. | 11. 10. 2023, 19:00

Predstavljamo klube EON NextGen lige:  Kako so Domžale z leti postale pojem dobrega dela z mladimi nogometaši

NK Domžale

V mladinski EON NextGen ligi, ki v novi sezoni poteka pod sponzorstvom podjetja Telemach, se dokazujejo tudi Domžale, klub, ki že vrsto let slovi po izjemno dobrem delu z mladimi nogometaši.

V nekdanji Jugoslaviji je bila Olimpija pojem slovenskega nogometa. Da je bilo to tako, je bilo več kot logično. Nekdanji športni lobiji v deželici na sončni strani Alp so Ljubljano skorajda z dekretom določili za center slovenskega nogometa. Olimpija je ugodnosti s pridom izkoriščala in blestela na vseh področjih. Z redkimi izjemami je bila edini klub, ki je nastopal v prvi jugoslovanski ligi, tudi v mlajših selekcijah pa so bili zmaji veliko zbirališče talentov iz vse države.

Po zlomu nekdanje skupne države se je razmerje moči začeli drastično spreminjati. K temu je ogromno prispeval zlom Olimpije, ki je po letih nespametnega gospodarjenja najprej bankrotirala, na koncu pa padla še v najnižji rang slovenske nogometne piramide.

Potop Olimpije, ki bila dolgo let paradni konji slovenskega nogometa, so s pridom izkoristili drug klubi. V prvi vrsti to velja za Domžale, ki so večji del svoje zgodovine veljale predvsem za majhen lokalni klub. Po zlomu Olimpije so številni nogometaši tega kluba odšli tudi v Domžale, kar je skupaj z dobrim delom nogometu predanih občanov vodilo do preporoda tamkajšnjega kluba.

Dva naslova državnega prvaka

Domžale so zlato dobo preživljale v uvodnem desetletju novega tisočletja, ko so v letih 2007 in 2008 osvojile tudi naslov državnega prvaka. Skupaj z uspehi članskega moštva so se tektonski premiki začeli dogajati tudi v mladinskem pogonu. Domžale so z leti postale pojem dobrega dela z mladimi nogometaši, uspehi v tem rangu tekmovanja so bili zgolj logična posledica. 

NK Domžale

Velik korak naprej pri vzgoji mladih nogometašev so Domžale naredile leta 2017, ko so streljaj od tamkajšnjega stadiona svečano odprle tudi Akademijo Nogometnega kluba Domžale. Slednja nudi zavetišče mladim fantom od drugod, ki se tudi zaradi tega toliko raje odločajo za prihod k rumeni družini. 

"Vsa ideja zasnove Akademije temelji na želji, da v čim večji meri pomagamo mladim nogometašem našega kluba. Ne le nogometno, temveč tudi osebnostno. Odločitev, da realiziramo ta projekt, je večplastna, kakršno je tudi delovanje našega kluba. V tej nameri torej nismo le posnemali evropskih velikanov, ampak smo želeli dodati nekaj edinstvenega. Zelo smo ponosni, da smo Akademijo tudi uradno odprli, močno pa se veselimo vseh novih rodov nogometašev, s katerimi bomo v prihodnje delali in ki bodo lahko del obstoja tega projekta. V mlade vlagamo ogromno energije in sredstev, prepričani pa smo, da bomo na ta način v prihodnje le še boljši," je ob odprtju razlagal tedanji predsednik kluba Stane Oražem.

Koroški talent, ki buri domišljijo tujcev

Domžale tudi danes še vedno veljajo za okolje, v katerem so mladi nogometaši več kot dobrodošli. Za okolje, v katerem z njimi delajo še kako strokovno in sistematsko. Prav tako so v Domžalah zanje odprta tudi vrata članskega moštva, o čemer priča zgodba Luke Topalovića. Komaj 17-letni Korošec je v prvi ekipi debitiral že pri šestnajstih, do danes pa prišel do točke, ko velja za enega najbolj zanimivih produktov slovenskega nogometa. Številni tuji klubi že bijejo bitko za podpis pogodbe z njim.

Da bi njegove sposobnosti še kako prav prišle tudi mladinski ekipi, ki nastopa v EON NextGen ligi, v kateri Domžale trenutno zasedajo 8. mesto, ne velja izgubljati besed. Toda ne glede na vse dres rumene družine nosijo številni nadarjeni golobradci, zato ne presenečajo besede Erika Merdanovića, strokovnega vodja mladinskega pogona, ki je s stanjem v slednjem več kot zadovoljen.

NK Domžale
Mladinska šola Domžal že vrsto let spada med najboljše v državi. Ste tudi danes zadovoljni s stanjem, v katerem je vaš mladinski pogon?

Lahko rečem, da smo zelo zadovoljni. V vseh selekcijah velikega nogometa, torej od U-15 do U-19, imamo veliko reprezentantov, nekaj fantov je bilo prav tako že priključenih članski ekipi. Mislim, da je trenutno stanje dobro, vedno pa je seveda lahko še boljše. K temu tudi stremimo.

V preteklosti so Domžale vzgojile številne nadarjene nogometaše, ki so kasneje uspeli tudi v članskem nogometu, navsezadnje je bil član kluba nekaj časa tudi Benjamin Šeško. So na vidiku novi fantje, od katerih lahko pričakujemo odmevne uspehe?

Če gledamo individualno, v našem klubu brez dvoma še kako nase opozarja Luka Topalović, 17-letni fant, ki se že dokazuje v članskem moštvu. V tem trenutku kaže največji potencial med vsemi, tudi preostali fantje, ki so trenutno v mladinskem pogonu, pa so blizu tej ravni. Ne dvomim, da bo marsikomu uspelo priti tudi na članski oder, toda potrebna bosta trdo delo in vztrajnost.

Kakšen je vaš komentar poteze Nogometne zveze Slovenije, da je mladinsko ligo letos ločila od kadetske in poskrbela, da po novem poteka samostojno? Je to pozitivno ali morda negativno?

Iz našega klubskega vidika je to definitivno pozitivno, saj fantje niso pod nekim rezultatskim pritiskom. Selekcija U-19 je na pol že članska ekipa in se fantje lažje soočajo z vsem, kar spada zraven tej ravni nogometa. Pri mlajših je seveda na prvem mestu razvoj, zato je poteza NZS pozitivna.

Mladi v ligi EON NextGen so po zaslugi sodelovanja NZS in Telemacha po novem tudi bolj medijsko izpostavljeni. Je za mlade fante in njihov nogometni razvoj to dobro?

Moje mnenje je, da fantom vse to zelo koristi in je več kot dobrodošlo. Če pogledamo na tuje, vidimo, da imajo številni klubi zelo razvita socialna omrežja in svoje interne medije. Tam se fantje z medijsko pozornostjo in navsezadnje medijskim pritiskom soočajo vsak dan. Zato menim, da bo tudi pri nas mladim to koristilo. Prej kot začnemo s prilagajanjem in privajanjem na to področje športa, bolje je.

NK Domžale
Vam je kot strokovnemu vodji mladinske šole všeč, da lahko klubi na vsaki tekmi računajo tudi na nekaj starejših nogometašev?

Definitivno. V vsakem klubu imamo in imajo nogometaše, ki so že prerasli mladinsko konkurenco, a v članskem moštvu ne pridejo takoj zraven, če se lahko tako izrazim. Tem fantom takšno pravilo zelo koristi in pomaga, saj lahko kljub vsemu na mladinskih tekmah nabirajo prepotrebne tekmovalne minute. Pri nas takšnih nogometašev ni veliko, toda tistih nekaj, ki so del članske ekipe, novo pravilo NZS s pridom izkoriščajo.

Kje vi vidite največje rezerve pri delu z mladimi v Sloveniji?

Največji prostor za napredek se skriva v nogometaših samih. Številni se dokaj pozno odločijo za to, da bo nogomet dejansko njihov poklic, s katerim si bodo služili denar. Trenerji imamo s tem včasih težave, da jim predstavimo in pojasnimo, kaj vse poklic nogometaša dejansko zajema. Prav zato je vse to, kar je NZS uvedla ob prihodu Telemacha in lige EON NextGen – v mislih imam tudi oziroma predvsem precej večjo medijsko izpostavljenost fantov –, zelo koristno. Nogometaši zdaj že pred skokom na članski oder vidijo, kaj vse resno igranje nogometa prinese s sabo. Mislim, da je prav glede tega tudi največja rezerva pri delu z mladimi v Sloveniji. 

NK Domžale
Ali so trenerji v vašem mladinskem pogonu soočeni tudi z rezultatskim pritiskom ali je glavno poslanstvo vendarle vzgoja mladih nogometašev?

Brez dvoma vzgoja mladih nogometašev. Predvsem nas zanima njihov razvoj. Noben trener v mladinskem pogonu ni pod rezultatskim pritiskom. Če že, si ga trenerji in nogometaši naložijo sami. Vseeno je nogomet tekmovalen šport in na vsaki tekmi seveda želimo zmagati. Toda ne za vsako ceno. Na prvem mestu je vsekakor razvoj: igralski in osebnostni. Šele potem sledijo rezultati, ki so tako ali tako predvsem posledica vsega naštetega.

Kako ste zadovoljni z dosedanjim potekom sezone in kakšni so vaši glavni cilji za aktualno sezono v ligi EON NextGen?

Lahko rečem, da iz rezultatskega vidika nismo povsem zadovoljni, saj smo odigrali kar nekaj tekem, ki so se končale z negativnim rezultatom, čeprav smo na igrišču pokazali dovolj, da bi lahko bilo tudi drugače. Kljub temu verjamem, da bomo na koncu tam, kjer želimo biti.

@metropolitan.si Lan in Mark iz NK Domžale, sta nam odgovorila na 4 hitrih vprašanj! 🔥 Projekt Eon NextGen liga bo 16 najboljšim mladinskim klubom v Sloveniji ponudil dodatno priložnost, da negujejo in bogatijo šport, ki so mu tako zelo strastno predani. Seveda pa bo to nekaj zanimivega tudi za vse ostale ljubitelje nogometa. @Telemach Slovenija #telemach #telemacheonnextgen #eonnextgen #eon ♬ original sound - Metropolitan.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol