21. 11. 2023, 13:36 | Vir: STA

Legendarni nogometaš po preboju na Euro 2024: po poplavah in vsem hudem je za Slovenijo to nekaj zelo pozitivnega

Profimedia

Po mnenju nekdanjega reprezentanta je bila uvrstitev na EP prigarana in zaslužena. 

Slovenska nogometna reprezentanca se je z zmago proti Kazahstanu na zadnji kvalifikacijski tekmi za euro 2024 znova uvrstila na veliko tekmovanje. Uspeh je navdušil Ermina Šiljaka, člana zlate generacije, ki se je kot prva leta 2000 prebila na evropsko prvenstvo. Ta je za STA ocenil, da je zdajšnja reprezentanca pokazala pravi značaj.

Po 14 letih čakanja na novo uvrstitev na veliko tekmovanje je četi Matjaža Keka na odločilni tekmi uspelo izpolniti veliko željo sedanje reprezentance, Nogometne zveze Slovenije in slovenskih navijačev. Z 22 točkami je v skupini H zasedla drugo mesto in se uvrstila na turnir, ki bo prihodnje poletje v Nemčiji.

Slovenska nogometna reprezentanca.

Slovenska nogometna reprezentanca.

Boštjan Podlogar/STA

Pozitivna novica za nogomet

Uvrstitev na EP je bila po mnenju Šiljaka prigarana in zaslužena. "Ni bilo preprosto, bila so tudi nihanja skozi obdobje kvalifikacij, igrali smo dobro, potem kakšno tekmo tudi malce slabše, ampak na koncu je bil izid pozitiven," je bil predvsem nad vztrajnostjo in borbenostjo navdušen Šiljak.

"Selektor je sestavil dobro ekipo s pravim karakterjem. S tem karakterjem in borbenostjo so zadeve stekle, začeli smo ustvarjati, igralci so se povezali, v glavi so začeli verjeti," je reprezentanco pohvalil nekdanji slovenski reprezentančni napadalec, ki je med letoma 1994 in 2005 za Slovenijo zbral 52 nastopov in je šesti na večni lestvici reprezentančnih strelcev s 15 zadetki.

Ljubljančan si je ponedeljkovo tekmo ogledal v razprodanih Stožicah in ob tem doživel svojevrsten deja vu. "Vzdušje je bilo fantastično, vrnili so se spomini, ko smo mi igrali pred polnimi stadioni," je dejal Šiljak, ki nov uspeh vidi kot zelo pomembnega za slovenski nogomet in tudi družbo na sploh.

"To je pozitivna novica za nogomet, da se spet govori toliko o reprezentanci, je pozitivna novica za celo Slovenijo glede na to, kaj nas je vse pretreslo, od poplav in tako naprej. V zadnjem času je bilo veliko negativnih stvari. Šport, ki ni odvisen ne od politike ne od česa drugega, pa lahko ljudi spet poveže in lahko smo veseli in ponosni na naše fante," je povedal za STA.

Pomembna tudi navijaška podpora

Igranje na naslednjem EP pa bo znova potisnilo Slovenijo v soj mednarodnih nogometnih žarometov. "Nogometaši so s tem znova naredili ogromno za prepoznavnost Slovenije. Zelo smo lahko ponosni kot navijači. Mnogi so veseli, ampak se morda niti ne zavedajo vseh razsežnosti. Sam se kot akter prejšnje zgodbe zavedam, kaj vse to prinaša, kako v tujini gledajo na to."

Navijaška podpora je zelo pomembna.

Navijaška podpora je zelo pomembna.

Bobo

Veselijo ga tudi napovedi reprezentantov, da gredo v Nemčijo po napredovanje iz skupine. "Všeč mi je, da igralci tako razmišljajo, da se ne bodo zadovoljili zgolj z uvrstitvijo na prvenstvo. S tem kažejo na svoj karakter," je izpostavil.

Ob tem verjame, da imajo tudi kakovost za odmeven rezultat v Nemčiji. Pri tem ga navdušuje učinek sedanje reprezentance v napadu. "Andraž Šporar je dozorel, na sceno je prišel Benjamin Šeško, Slovenija ima več možnosti, več načinov, kako priti do gola, zna zadržati žogo, nevarna je z leve, z desne, po sredini," je dejal.

Za Slovenijo bo po njegovem pomembna tudi navijaška podpora v Nemčiji, med tistimi, ki bodo navijali, pa bo, kot pravi, tudi sam. "Vesel sem, da bom lahko šel gledat tekme, ker Nemčija ni daleč. Mislim, da bo imela Slovenija veliko podpore, fantje si to tudi zaslužijo."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol