R. K. | 2. 5. 2023, 13:25 | Vir: STA

Fifa evropskim državam grozi z blokado prenosa tekem (ponudile naj bi jim premalo denarja)

Profimedia

Vodilni v največji svetovni nogometni organizaciji so razočarani nad ravnanjem evropskih držav.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) grozi z blokado televizijskih prenosov z letošnjega svetovnega prvenstva za nogometašice za največje države Evrope, če televizijske mreže ne bodo namenile več denarja za odkup medijskih pravic. SP bo na Novi Zelandiji in Avstraliji med 20. julijem in 20. avgustom.

Predsednik Fife Gianni Infantino je s tem, da večina stare celine ne bi mogla spremljati tekem s SP nogometašic, zagrozil že oktobra lani, ponovno pa je to storil v ponedeljek na srečanju Svetovne trgovinske organizacije v Ženevi.

Profimedia

Slabe ponudbe največjih držav

Infantino je menil, da evropske televizije ponujajo "stokrat manj od realnega", da bi prenašali SP. "Ponudba televizij, posebej iz velikih petih evropskih držav, je še vedno zelo slaba in pravo razočaranje," je dejal.

Omenil je, da se ponudbe petih držav, nogometnih velesil Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije in Španije, gibljejo med milijonom in desetimi milijoni evrov. Za SP nogometašev se te številke med 100 in 200 milijoni.

Profimedia

So razlog neugodni termini?

"To je res udarec v obraz nogometašic in ženskega nogometa nasploh po svetu. Moralna in pravna obveznost Fife je, da ne proda pravic pod ceno. Torej, če ponudbe ne bodo poštene, bomo prisiljeni, da ne bo prenosov v velikih petih evropskih državah," je zatrdil Infantino.

Pri tem je menil, da časovna razlika ne bi smela biti izgovor. "Prvenstvo v Avstraliji in na Novi Zelandiji SP ne bo v najbolj gledanem terminu v Evropi. Toda deveta ali deseta ura dopoldne je kljub temu kar dobro časovno obdobje," je menil predsednik Fife.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord