J. B. | 23. 11. 2022, 15:35

Upor proti nesmiselni prepovedi: Nemci pred tekmo v Katarju z izjemno gesto poslali sporočilo, ki močno odmeva (FOTO)

Profimedia

Lahko nas utišate, vendar nam ne morete prepovedati, da bi čvrsto stali za svojimi stališči. Tako nekako bi bilo najlažje opisati potezo, ki smo ji bili priča pred sredino tekmo svetovnega prvenstva.

Čeprav je mednarodna nogometna zveza popustila pod pritiski vodilnih mož Katarja in kapetanom reprezentanc zagrozila s sankcijami, če bodo na tekmah svetovnega prvenstva v znak podpore gibanju LGBTQ+ nosili mavrične trakove, se Nemci ne mislijo kar tako predati.

Profimedia

Nemška zveza je potrdila, da resno razmišlja celo o tožbi, z imenitno gesto pa so pred svojo uvodno tekmo na 22. mundialu postregli tudi Manuel Neuer in njegovi reprezentančni soigralci.

Ko so nemški reprezentanti tik pred začetkom obračuna z Japonsko pozirali za ekipno fotografijo, so si vsi od prvega do zadnjega z dlanmi pokrili usta.

Nemškem protestu se je pridružila tudi notranja ministrica Nancy Faeser, ki si je pred začetkom tekme na VIP-tribuni v družbi številnih katarskih vplivnežev slekla rožnati blazer in razkrila, da na roki nosi "prepovedani" kapetanski trak.

Profimedia

"Želeli smo uporabiti naš kapetanski trak, da bi se zavzeli za vrednote, ki jih imamo v nemški reprezentanci: raznolikost in medsebojno spoštovanje. Skupaj z drugimi narodi smo želeli, da se naš glas sliši. S tem nismo želeli dati politične izjave. O človekovih pravicah se ni mogoče pogajati. To bi moralo biti samoumevno, vendar še vedno ni tako. Zato je to sporočilo za nas tako pomembno. Če nam prepoveste nositi naš trak, je enako, kot če nam prepoveste govoriti. Stojimo za svojim stališčem," so potezo nemških reprezentantov pojasnili pri nemški zvezi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord